Home » Știință » Un mic dejun extrem de popular și considerat sănătos poate crește riscul de diabet

Un mic dejun extrem de popular și considerat sănătos poate crește riscul de diabet

Un mic dejun extrem de popular și considerat sănătos poate crește riscul de diabet
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.09.2024

Copiii care sunt predispuși la diabet de tip 1 și mănâncă banane, ovăz și iaurt au șanse mai mari să contracteze boala, în timp ce consumul de căpșuni și afine scade riscul, arată o cercetare recentă.

Grâul a apărut, de asemenea, în urma studiului ca factor de risc pentru forma autoimună de diabet, în timp ce legume precum broccoli, conopida și varza au un efect protector.

Profesorul care a elaborat concluziile a declarat că faptul că unele fructe conțin urme de pesticide poate explica de ce unele dintre ele cresc riscul de diabet de tip 1, în timp ce altele îl reduc, potrivit The Guardian.

Cu atât mai mare era riscul lor de a dezvolta boala

Suvi Virtanen și colegii săi de la Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare au analizat dieta a 5.674 de copii finlandezi susceptibili genetic la această boală, urmărindu-i de la naștere până la vârsta de șase ani.

94 dintre copii dezvoltaseră diabet de tip 1 până la această vârstă, iar alți 206 dezvoltaseră autoimunitate la nivelul insulelor, ceea ce însemna că aveau un risc mult mai mare de a dezvolta această boală.

Cercetătorii au analizat 34 de grupe diferite de alimente și au aflat următoarele: cu cât copiii mâncau mai multe fructe, cum ar fi bananele, ovăzul sau secara, cu atât mai mare era riscul lor de a dezvolta boala.

Această constatare îi poate lăsa muți de uimire pe părinți, deoarece, a adăugat Auzi Virtanen, subliniind că „multe dintre alimentele pe care le-am găsit asociate cu un risc crescut de diabet de tip 1 și cu procesul bolii sunt considerate parte a unei diete sănătoase”.

Fructele de pădure, alternative sănătoase

Cu toate acestea, în schimb, consumul de căpșuni, afine, zmeură, coacăze negre și alte fructe de pădure pare să-i protejeze pe copii de această afecțiune. Cu cât mâncau mai multe, cu atât riscul lor era mai scăzut.

„Fructele de pădure sunt deosebit de bogate în polifenoli, compuși vegetali care pot atenua inflamația asociată cu dezvoltarea diabetului de tip 1. Pe de altă parte, fructele pot conține substanțe dăunătoare care nu se regăsesc în fructe de pădure. De exemplu, fructele de pădure pot fi lipsite de pesticidele care se găsesc pe alte fructe”, a declarat Virtanen.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un test de sânge anticipează riscul de Alzheimer, diabet şi alte afecţiuni

Dieta prin care 1 din 3 oameni din Anglia a scăpat de diabetul de tip 2

Tot mai mulți oameni au dezvoltat diabet în ultimii 10 ani

Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase