Home » Știință » Pierderea coloniilor de lilieci, legată de decesele copiilor în SUA

Pierderea coloniilor de lilieci, legată de decesele copiilor în SUA

Pierderea coloniilor de lilieci, legată de decesele copiilor în SUA
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.09.2024

În 2006, o ciupercă mortală a început să ucidă coloniile de lilieci din Statele Unite. Acum, un specialist în mediu șochează după ce a asociat pierderea lor cu moartea a peste 1.300 de copii.

Studiul realizat de specialist a arătat că agricultorii au crescut în mod dramatic utilizarea pesticidelor după dispariția liliecilor, care a fost la rândul său legată de o creștere medie a mortalității infantile de aproape 8%.

În mod neobișnuit, cercetarea sugerează o legătură cauzală între bunăstarea oamenilor și a liliecilor.

Ce este „sindromul nasului alb”

„Acest lucru este destul de rar – să se obțină estimări bune, empirice și fundamentate ale valorii pe care o oferă specia. Este greu să pui cifre reale într-un mod credibil”, a declarat economistul de mediu Charles Taylor de la Harvard Kennedy School, care nu a fost implicat în studiu.

Criza coloniilor de lilieci a început în 2006, atunci când o ciupercă numită Pseudogymnoascus destructans a făcut autostopul din Europa în SUA. P. destructans se dezvoltă iarna pe liliecii care hibernează, răsărind sub formă de puf alb pe nasul lor. Ciuperca poate distruge o colonie de lilieci în doar cinci ani.

Atunci când Eyal Frank, profesor asistent la Universitatea din Chicago, a aflat despre această boală, numită sindromul nasului alb, și-a dat seama că este un experiment natural perfect pentru a demonstra valoarea unui liliac. În fiecare noapte, liliecii mănâncă 40% sau mai mult din greutatea lor corporală în insecte, inclusiv mulți dăunători ai culturilor. Ce ar însemna dispariția lor?

În zonele infectate, a constatat Frank, fermierii au compensat pierderea liliecilor prin creșterea semnificativă a utilizării insecticidelor – cu 31,1% în medie.

Specialistul a furnizat „dovezi convingătoare”

În continuare, Frank a analizat mortalitatea infantilă – o măsură utilizată în mod obișnuit pentru a evalua impactul toxinelor din mediu. Județele infectate aveau o rată a mortalității infantile cu 7,9% mai mare, în medie, decât județele cu lilieci sănătoși, în ciuda faptului că utilizarea pesticidelor se afla în limitele regulamentare. Aceasta echivalează cu 1.334 de decese suplimentare ale sugarilor, potrivit The Guardian.

Frank a testat alți factori care ar putea explica în mod plauzibil creșterea numărului de decese: șomajul, epidemia de opiacee, condițiile meteorologice, diferențele dintre mame sau introducerea culturilor modificate genetic, dar niciunul nu a explicat creșterea utilizării pesticidelor sau creșterea numărului de decese infantile.

Specialistul a furnizat „dovezi convingătoare”, a spus el, „potrivit cărora fermierii au reacționat la declinul liliecilor insectivori, iar acest răspuns a avut un impact negativ asupra sănătății sugarilor umani”.

Este neobișnuit ca un studiu de acest tip să sugereze cauzalitatea, nu doar corelația, a spus Taylor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Sunt liliecii cu adevărat orbi?

Cele mai vechi coșuri din Europa, găsite în Peștera Liliecilor din Spania

Efectul extrem de profitabil pe care îl au păsările și liliecii pentru recoltele din nordul Peru

Liliecii își pot aduce aminte sunete chiar și ani mai târziu. Ce cauzează memoria pe termen lung la animale?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase