Home » Știință » Atlasul norilor de pe Marte prezintă fenomene atmosferice uimitoare

Atlasul norilor de pe Marte prezintă fenomene atmosferice uimitoare

Atlasul norilor de pe Marte prezintă fenomene atmosferice uimitoare
Credit foto: ESA/DLR/FU Berlin.
Publicat: 14.09.2024

O bază de date de 20 de ani cu imagini ale norilor și furtunilor, care poate fi răsfoită, creată de Centrul aerospațial german (DLR) din Berlin, ajută oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum și unde apar fenomenele în atmosfera marțiană și ce ne pot spune acestea despre clima planetei Marte și a altor planete.

Imaginile din Atlasul norilor au fost captate de instrumentul High Resolution Stereo Camera (HRSC), care se află pe orbita navei spațiale Mars Express a Agenției Spațiale Europene (ESA) din 2005.

Deși Marte are o atmosferă foarte subțire, numeroase formațiuni de nori și fenomene de furtună de praf se pot dezvolta din cristale de gheață de apă și dioxid de carbon, precum și din particule de praf.

„Norii de pe Marte sunt la fel de diverși și de fascinanți ca cei pe care îi vedem pe cerul nostru de pe Pământ, cu unele caracteristici unice pentru Planeta Roșie”, a declarat Dr. Tirsch.

Marte are o atmosferă foarte subțire

„Unul dintre fenomenele mele preferate sunt frumoasele străzi de nori – rânduri liniare de nori pufoși care se dezvoltă în jurul uriașei înălțimi vulcanice Tharsis și în zonele joase din nord în primăvara și vara nordică. Deși seamănă cu norii cumulus de pe Pământ, ei se formează în condiții atmosferice diferite”.

„De asemenea, vedem nori de praf impresionanți care se pot întinde pe sute de kilometri – un fenomen pe care, din fericire, nu îl întâlnim pe Pământ.”

Praful joacă un rol major în atmosfera și clima planetei Marte. Evenimentele rare de ascensiune pot lăsa în suspensie în atmosferă pete bej, încărcate de praf. Diferențele mari de temperatură și presiune atmosferică în anumite anotimpuri pot duce la vânturi mai puternice decât de obicei, care ridică unele cantități mari de praf de pe suprafața marțiană. Norii de praf care se răspândesc din vârful vulcanilor gigantici iau aspectul norilor de erupție, deși aceștia nu mai sunt activi.

Nori de praf impresionanți care se pot întinde pe sute de kilometri

De asemenea, în fiecare an, în apropierea polului nord marțian pot fi observate mari furtuni spiralate de praf și sisteme ciclonice. Studierea acestor fenomene este esențială pentru oamenii de știință în înțelegerea atmosferei și a circulației maselor de aer de pe Marte.

„Norii gravitaționali” ondulatori sunt una dintre cele mai comune formațiuni atât pe Marte, cât și pe Pământ. Acestea sunt observate la latitudini medii în timpul iernii, pe ambele emisfere, precum și deasupra platoului vulcanic Tharsis, în timpul iernii australe. Undele Lee, un tip special de nori gravitaționali, se pot acumula pe partea dinspre vânt a crestelor, munților și altor obstacole pentru a crea formațiuni repetate de creastă, scrie EurekAlert.

Unele tipuri de nori studiate sunt specifice locurilor și anotimpurilor; altele, precum „norii crepusculari”, pot apărea dimineața devreme în orice loc sau moment al anului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

În urmă cu 100 de ani, cercetătorii care căutau viață pe Marte au detectat un semnal radio ciudat

Geofizicienii au găsit un rezervor uriaș de apă lichidă pe Marte

Descoperirea unei substanțe chimice pe Marte dezvăluie originile vieții pe Pământ

Planeta Marte ar fi fost lovită de meteoroizi mai des decât se credea până acum

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase