Home » Știință » Telescopul James Webb a descoperit sute de „mici puncte roșii” în Universul antic

Telescopul James Webb a descoperit sute de „mici puncte roșii” în Universul antic

Telescopul James Webb a descoperit sute de „mici puncte roșii” în Universul antic
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.09.2024

Astronomii care explorează Universul îndepărtat cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb, cel mai puternic observator spațial din lume, au descoperit o clasă unică de galaxii.

Atunci când au analizat primele imagini de la Webb cu regiunile îndepărtate ale Universului, astronomii au observat un grup de galaxii nemaivăzut până acum. Aceste galaxii – câteva sute și numite Little Red Dots – sunt foarte roșii și compacte.

Micile Puncte Roșii i-au nedumerit pe astronomi, deoarece arată ca diferite obiecte astrofizice. Sunt fie galaxii masive și grele, fie galaxii de dimensiuni modeste, fiecare conținând în centrul său o gaură neagră supermasivă.

Totuși, un lucru este cert. Un punct roșu tipic este mic, cu o rază de doar 2% din cea a galaxiei Calea Lactee. Unele sunt chiar mai mici.

Astronomii analizează lumina pe care telescoapele noastre o primesc de la galaxiile îndepărtate pentru a evalua proprietățile lor fizice, cum ar fi numărul de stele pe care le conțin. Ne putem folosi de proprietățile luminii lor pentru a studia Micile Puncte Roșii și a ne da seama dacă sunt formate din multe stele sau dacă au o gaură neagră în interiorul lor.

Galaxii nemaivăzute până acum

Lungimea de undă a luminii care ajunge la telescoapele noastre variază de la undele radio lungi la razele gamma energetice. Astronomii împart lumina în diferite frecvențe și le vizualizează cu ajutorul unui grafic, numit spectru.

Uneori, spectrul conține linii de emisie, care sunt game de frecvențe în care are loc o emisie de lumină mai intensă. În acest caz, ne putem folosi de forma spectrului pentru a prezice dacă galaxia adăpostește o gaură neagră supermasivă și pentru a-i estima masa.

În mod similar, studierea emisiei de raze X din galaxie poate dezvălui prezența unei găuri negre supermasive.

Maeștrii supremi ai deghizării, Micile Puncte Roșii apar ca obiecte astrofizice diferite, în funcție de alegerea astronomilor de a le studia folosind razele X, liniile de emisie sau altceva.

Informațiile pe care astronomii le-au colectat până acum din spectrele și liniile de emisie, au condus la două modele divergente care explică natura lor.

Aceste obiecte sunt fie galaxii extrem de dense care conțin miliarde de stele, fie găzduiesc o gaură neagră supermasivă.

Micile Puncte Roșii i-au nedumerit pe astronomi

În ipoteza referitoare la stele, Micile Puncte Roșii ar conține cantități masive de stele – până la 100 de miliarde de stele. Acesta este aproximativ același număr de stele ca în Calea Lactee – o galaxie mult mai mare.

Apoi, există ipoteza găurii negre. Majoritatea punctelor prezintă semne clare ale prezenței unei găuri negre supermasive în centrul lor. Astronomii își pot da seama dacă există o gaură neagră în galaxie observând liniile mari de emisie din spectrele lor, create de gazul din jurul găurii negre care se învârte cu viteză mare.

Astronomii estimează de fapt că aceste găuri negre sunt prea masive, comparativ cu dimensiunea galaxiilor compacte care le găzduiesc.

Găurile negre au de obicei o masă de aproximativ 0,1% din masa stelară a galaxiilor lor gazdă, scrie LiveScience.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Galaxiile anormal de mari detectate de Telescopul Webb ar fi mai mici decât se credea

Criza din cosmologie, aproape rezolvată cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb

Telescopul Spațial James Webb a detectat rugină pe asteroidul Psyche

Telescopul Webb a observat un „inel Einstein” de la o gaură neagră monstruoasă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase