Home » Știință » Japonia vrea să construiască primul supercomputer de „clasă zeta” din lume

Japonia vrea să construiască primul supercomputer de „clasă zeta” din lume

Publicat: 13.09.2024

Japonia a anunțat că intenționează să înceapă anul viitor construcția primului supercomputer de „clasă zeta”. Odată ce va fi complet operațional, acesta va fi de 1.000 de ori mai rapid decât cele mai puternice supercomputere din prezent.

Mașina supraalimentată, a cărei construcție ar putea costa peste 750 de milioane de dolari, va ajuta Japonia să țină pasul cu ritmul de dezvoltare a inteligenței artificiale (AI) și se preconizează că va fi complet online până în 2030.

Planurile pentru noua mașină – publicate de către Ministerul Educației, Culturii, Sportului, Științei și Tehnologiei (MEXT) din Japonia – arată că supercomputerul ar putea atinge viteze la scara zetaFLOPS, ceea ce nu a mai fost realizat până acum.

Operațiile în virgulă flotantă pe secundă (FLOPS) sunt utilizate pentru a măsura viteza cu care computerele pot rezolva probleme – unde o operație în virgulă flotantă reprezintă un singur calcul.

Un supercomputer cu o viteză de 1 zetaFLOPS ar putea efectua un sextilion (1 urmat de 21 de zerouri) de calcule pe secundă.

Construcția sa ar putea costa peste 750 de milioane de dolari

Cele mai puternice supercomputere de astăzi abia au depășit bariera exaFLOPS, ceea ce înseamnă că pot efectua puțin peste un quintilion (1 urmat de 18 zerouri) de calcule pe secundă.

Decizia de a construi o astfel de mașină superputere a fost luată „pentru a ține pasul cu dezvoltarea cercetării științifice care utilizează inteligența artificială”, a scris site-ul japonez de știri Nikkei.

Supercomputerul propus este prezentat drept succesorul supercomputerului japonez Fugaku (0,44 exaFLOPS), care a deținut anterior titlul de cel mai rapid supercomputer din lume până când a fost detronat în 2022 de supercomputerul Frontier din SUA (1,2 exaFLOPS) de la Oak Ridge National Laboratory din Tennessee. Fugaku este considerat în prezent al patrulea cel mai puternic supercomputer din lume, scrie LiveScience.

Noua mașină, denumită în prezent „Fugaku Next”, va fi construită de companiile japoneze RIKEN și Fujitsu, care au fost ambele implicate în construcția Fugaku.

Proiectul ar urma să fie finalizat până în 2030

Pentru a permite compatibilitatea încrucișată între Fugaku și Fugaku Next, acesta din urmă va utiliza probabil componente concepute de Fujitsu, potrivit site-ului de știri informatice Tom’s Hardware. Cu toate acestea, se știu puține alte lucruri despre componentele care vor fi montate în mașina propusă.

Una dintre cele mai mari provocări cu care se vor confrunta inginerii în construirea noului supercomputer este găsirea unei modalități de a-l face să funcționeze eficient.

În 2023, experții în calculatoare au prezis că o mașină de clasă zeta construită folosind tehnologiile actuale de supercomputere ar necesita o cantitate de energie echivalentă cu producția a 21 de centrale nucleare, a raportat anterior site-ul de știri de calcul HPCwire.

MEXT a alocat aproximativ 29 de milioane de dolari pentru primul an al proiectului, dar ar putea aloca până la 761 de milioane de dolari pe parcursul proiectului, care este programat să fie finalizat până în 2030, potrivit Tom’s Hardware.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cât a cheltuit Microsoft pentru construirea unui supercomputer folosit de OpenAI?

Oamenii de știință creează jeturi de găuri negre cu ajutorul unui supercomputer

Cel mai nou supercomputer al Australiei a dezvăluit rămășițele uimitoare de la o supernovă

Un nou supercomputer european, inaugurat în Finlanda

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase