Home » Știință » Noi „straturi” uimitoare de celule sanguine ar putea permite transfuzii între specii

Noi „straturi” uimitoare de celule sanguine ar putea permite transfuzii între specii

Publicat: 14.09.2024

Lipsa cronică de sânge duce la căutarea unui sistem universal de transfuzie sanguină care să le permită medicilor să salveze mai multe vieți. Este posibil ca cercetătorii să ne fi adus cu un pas mai aproape, prin crearea unor straturi miniscule de siliciu pe care să le poarte celulele sanguine donate.

În mod incredibil, noua nanotehnologie a permis inginerului biomedical Chuanyi Lei de la Universitatea de Tehnologie din China de Sud și colegilor săi să transfuze cu succes sânge între specii.

„Globulele roșii silicificate nu numai că scapă de activarea imunitară în diferite specii, dar funcționează perfect și pentru transportul oxigenului”, scrie echipa în lucrarea lor.

O serie de factori au concurat la crearea unei penurii de sânge în SUA, inclusiv schimbările de politică pentru protejarea donatorilor și pandemia COVID-19. Donațiile sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.

„O persoană are nevoie de sânge salvator la fiecare două secunde – iar disponibilitatea acestuia poate face diferența între viață și moarte”, a declarat Pampee Young, directorul medical al Crucii Roșii Americane, în timpul unei penurii de urgență în luna ianuarie a acestui an.

Un sistem universal de transfuzie sanguină

Prin construirea unui strat de siliciu pentru celulele sanguine, Lei și echipa sa au reușit să acopere proteinele de suprafață pe care organismele noastre le folosesc pentru a recunoaște tipurile de sânge. Acest lucru permite utilizarea în siguranță a unei grupe sanguine diferite, inclusiv a sângelui de la o altă specie.

Echipa a transfuzat cu succes la șoareci aceste celule sanguine umane îmbrăcate în silicon.

Partea cea mai bună: în toate testele de până acum, celulele învelite acționează la fel ca globulele roșii goale. Membrana lor rămâne intactă, pot pluti în continuare prin plasma sanguină, își produc combustibilul celular obișnuit și transportă oxigenul vital acolo unde este necesar, scrie ScienceAlert.

„Sângele silicificat păstrează toate funcțiile esențiale ale globulelor roșii, are proprietăți mecanice superioare, este rezistent la condiții de mediu nefavorabile, poate fi depozitat pentru perioade lungi și este foarte eficient în prevenirea activării sistemului imunitar”, explică echipa.

Noua tehnologie este încă la început

Autorii au identificat o oportunitate de a reduce utilizarea sângelui prin furnizarea unui fluid alternativ în care să fie stocate organele donatorilor.

Pomparea artificială a sângelui prin aceste organe le menține în viață suficient de mult timp pentru a fi transplantate, dar utilizează mult sânge. Cu strategia stratului de silicon, ar putea fi posibil să se apeleze la surse animale în loc să se utilizeze rezervele limitate de sânge uman.

Lei și colegii săi au efectuat cu succes un transplant de organe hepatice la un șobolan folosind sistemul lor de sânge fortificat.

Desigur, această nouă tehnologie a sângelui este încă la început, astfel încât mai are multe provocări de îndurat înainte de a putea fi determinată ca fiind sigură pentru oameni.

Această cercetare a fost publicată în PNAS.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un studiu arată că celulele stem ar putea regenera inima după un atac de cord

„Celulele timpului” din creier ar putea fi mai cruciale decât am crezut vreodată

Oamenii de știință ar fi descoperit cum să facă celulele grase să ardă calorii

Dezinfectanții de mâini ar putea afecta celule importante din creier

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase