Home » Știință » Un studiu confirmă: Există o legătură bizară între Alzheimer și bolile de inimă!

Un studiu confirmă: Există o legătură bizară între Alzheimer și bolile de inimă!

Publicat: 12.09.2024

Suspiciunile tot mai mari privind legăturile dintre boala arterelor coronare (CAD) și Alzheimer au fost confirmate de un nou studiu care a descoperit o relație semnificativă între afecțiunea neurodegenerativă, grăsimile din sânge și șapte caracteristici ale bolilor de inimă.

Investigațiile ulterioare au identificat legături genetice între aceste trăsături, evidențiind potențiale ținte pentru investigații suplimentare privind originile ambelor patologii.

Echipa de cercetare, de la Universitatea Edith Cowan (ECU) din Australia, a analizat seturi mari de date genetice pentru a căuta gene comune sau variații genetice care ar putea crește riscul de Alzheimer, CAD și concentrațiile de trigliceride și lipoproteine – grăsimi care au fost implicate în dezvoltarea atât a bolii Alzheimer, cât și a bolilor de inimă.

Dovezile observaționale ale legăturilor dintre boala Alzheimer și CAD au sugerat că cele două afecțiuni ar putea avea o cauză mai profundă. Prin includerea lipidelor în această ultimă investigație, echipa a sperat să obțină o imagine mai detaliată a modului în care sănătatea inimii și sănătatea creierului sunt legate.

„Există dovezi considerabile din studiile observaționale și din alte studii care susțin o legătură între aceste afecțiuni”, spune autorul principal Artika Kirby, un bioinformatician de la ECU.

Investigațiile au identificat legături genetice

„Cu toate acestea, mecanismele biologice complexe ale bolii Alzheimer sunt puțin înțelese, iar relația sa cu lipidele și trăsăturile CAD rămâne nerezolvată”.

Rezultatele analizei statistice sugerează că anumite gene comune joacă un rol în boala Alzheimer, în trăsăturile bolilor de inimă, cum ar fi angina și atacurile de cord, și în creșterea concentrațiilor serice de lipide, inclusiv colesterol și trigliceride.

Cu toate acestea, datele nu susțin o legătură de cauzalitate – faptul că factorii genetici care stau la baza bolii Alzheimer cauzează și boli de inimă sau viceversa. Ceea ce se arată este că aceste gene comune ar putea crește riscul ambelor tipuri de boli, scrie ScienceAlert.

Mecanismele biologice complexe ale bolii Alzheimer

Aceasta înseamnă că avem acum mai multe căi biologice noi care pot fi investigate atunci când vine vorba de înțelegerea cauzelor profunde atât ale bolii Alzheimer, cât și ale bolilor de inimă – adăugându-se la ceea ce știm despre probleme precum inflamația în organism, care este asociată atât cu boala Alzheimer, cât și cu boala cardiovasculară.

Se preconizează că aproximativ 139 de milioane de persoane din întreaga lume vor avea Alzheimer până în 2050.

Prin identificarea factorilor genetici esențiali, inclusiv a riscului crescut care rezultă din existența a două copii ale genei APOE4, cercetătorii speră să îmbunătățească metodele actuale de diagnosticare.

Identificarea unor factori declanșatori suplimentari pentru Alzheimer – și boli de inimă – poate indica modalități de prevenire a apariției ambelor maladii.

Cercetarea a fost publicată în International Journal of Molecular Sciences.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Poluarea luminoasă excesivă poate crește riscul de Alzheimer, în special la tineri

Un test de sânge anticipează riscul de Alzheimer, diabet şi alte afecţiuni

Un nou spray nazal pentru Alzheimer elimină toxinele din neuroni

Semnele bolii Alzheimer ar putea fi ascunse în modul în care vorbim

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase