Home » Știință » Astronomii au observat în detaliu fără precedent bulele de gaz de pe suprafața unei stele, alta decât Soarele nostru

Astronomii au observat în detaliu fără precedent bulele de gaz de pe suprafața unei stele, alta decât Soarele nostru

Astronomii au observat în detaliu fără precedent bulele de gaz de pe suprafața unei stele, alta decât Soarele nostru
Credit foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/W. Vlemmings et al.
Publicat: 11.09.2024

Pentru prima oară, astronomii au reușit să obțină imagini cu bulele de gaz de pe suprafața unei stele, alta decât Soarele nostru.

Imaginile cu steaua R Doradus au fost făcute cu Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), o rețea de telescoape administrată în parte de Observatorul European de Sud (ESO), în iulie și august 2023. Astfel, astronomii au observat în detalii fără precedent bulele de gaz, uriașe și fierbinți, de până la 75 de ori mai mari decât Soarele, pe suprafața stelei.

„Aceasta este prima dată când bulele de pe suprafața unei stele pot fi văzute în acest fel. Nu ne-am fi așteptat ca datele să fie atât de calitative încât să putem vedea multe detalii din convecția de pe suprafața stelară”, a explicat Wouter Vlemmings, profesor la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia și autor coordonator al studiului publicat în jurnalul Nature.

Ce sunt bulele uriașe și fierbinți de pe suprafața stelelor?

Convecția bulelor a mai fost observată în detaliu pe suprafața stelelor, inclusiv cu instrumentul PIONIER de pe Very Large Telescope al ESO, însă noile imagini obținute cu ALMA urmăresc mișcarea bulelor mai bine ca niciodată și într-un mod care a nu fost posibil până acum, potrivit unui comunicat de presă remis DESCOPERĂ.ro

Sursa: YouTube

Stelele produc energie în miezul lor prin fuziunea nucleară. Această energie poate fi trimisă spre suprafața stelei prin bule uriașe și fierbinți, care mai apoi se răcesc și se scufundă (asemenea unei lămpi cu lavă). Toată această mișcare, numită convecție, distribuie elementele grele formate la interiorul stelei, cum ar fi carbon și hidrogen, peste tot pe stea. Se mai crede că acest proces este responsabil pentru vânturile stelare care transportă aceste elemente în spațiul cosmic și ajută la formarea de noi stele și planete.

Mișcările de convecție nu au mai fost observate în asemenea detaliu până acum

Mișcările de convecție nu au mai fost observate în asemenea detaliu până acum decât pe Soarele nostru. Cu ajutorul rețelei de telescoape de la ALMA, astronomii au obținut imagini de înaltă rezoluție cu suprafața stelei R Doradus.

Aceasta este o stea gigantă roșie, cu un diametru de 350 de ori mai mare decât al Soarelui, aflată la 180 de ani-lumină depărtare de Pământ în constelația Peștele de Aur (Dorado). Mai mult, masa stelei este similară cu cea a Soarelui, ceea ce înseamnă că R Doradus este probabil similară cu felul în care va arăta Soarele nostru peste 5 miliarde de ani, atunci când va deveni o gigantă roșie.

„Putem observa detaliile de pe suprafața stelelor atât de îndepărtate”

Granulele de pe R Doradus par să se miște într-un ciclu de o lună, ceea ce este mai rapid decât s-ar fi așteptat oamenii de știință. S-ar părea că apar schimbări de convecție pe măsură ce steaua îmbătrânește, dar astronomii nu înțeleg încă pe deplin ce se întâmplă.

„Este spectaculos faptul că putem observa acum direct detaliile de pe suprafața stelelor atât de îndepărtate și că putem observa fizica pe care până acum era în mare parte observabilă doar pe Soarele nostru”, a concluzionat Behzad Bojnodi Arbab, doctorand la Chalmers implicat în studiul mai sus menționat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Record de pete solare pe suprafața Soarelui! Ce se întâmplă cu steaua noastră?

Coroana Soarelui este ciudat de fierbinte, iar o sondă de la NASA a făcut o descoperire surpriză

Ce s-a întâmplat cu Pământul după ce Soarele a întâlnit „ceva din afara Sistemului Solar” în urmă cu 2 milioane de ani?

O nouă erupție extraordinar de puternică pe suprafața Soarelui! Este așteptată și o furtună geomagnetică pe Pământ

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase