Misteriosul avion spațial al Chinei a revenit pe Pământ după 268 de zile pe orbită

10 09. 2024, 17:00

Nava spațială reutilizabilă a aterizat la Centrul de lansare a sateliților Jiuquan, într-o zonă izolată din nord-vestul Chinei.

Aceasta a fost lansată din același loc de pe o rachetă Long March 2F la 14 decembrie 2023, în cea de-a treia misiune a sa, și a petrecut 268 de zile pe orbită, potrivit mass-media chineze de stat Xinhua.

În timp ce capacitățile exacte ale avionului spațial rămân în mare parte necunoscute, Xinhua afirmă că nava va „deschide calea pentru metode mai convenabile și mai accesibile de călătorie dus-întors pentru utilizarea pașnică a spațiului în viitor”.

Nu se știe ce anume făcea avionul spațial chinez în cadrul celei mai recente misiuni – sau în cadrul oricărei alte misiuni, de altfel.

La fel ca în cazul misiunilor anterioare, urmăritorii de nave spațiale de la sol au observat că avionul spațial a eliberat un obiect mic pe orbită.

Noi metode de călătorie dus-întors în spațiu

„Acest obiect ar putea fi desfășurarea unui subsatelit sau ar putea fi o piesă de hardware ejectată înainte de sfârșitul misiunii și deorbitării (primul zbor al avionului spațial a presupus ceva similar)”, a declarat astronomul Jonathan McDowell de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics într-o postare pe X.

Se pare că avionul spațial a efectuat ceea ce se numește operațiuni de întâlnire și proximitate (RPO) cu obiectul, ceea ce înseamnă că a testat capacitățile de a se întâlni și de a se apropia de obiectul din spațiu, a raportat SpaceNews.

Aceste operațiuni pot fi utilizate pentru a repara sau a efectua întreținerea sateliților prieteni și se crede că superputerile militare perfecționează aceste tehnici pentru a putea manipula sateliții adversari în timpul oricărei viitoare lupte orbitale.

India își dezvoltă propriul avion spațial orbital

Avionul spațial chinez a fost lansat în această misiune recentă cu doar două zile înainte de lansarea programată a vehiculului orbital reutilizabil al Forțelor spațiale americane, X-37B, scrie Space.

Această lansare a fost anulată cu aproximativ 30 de minute rămase din numărătoarea inversă, iar X-37B urma să fie lansat două săptămâni mai târziu, la 28 decembrie 2023, în a șaptea sa misiune.

La fel ca în cazul avionului spațial chinez, capacitățile și misiunile lui X-37B sunt în mare parte secrete; se știe că este o platformă orbitală de testare pentru noi tehnologii, dar cam atât.

India își dezvoltă, de asemenea, propriul avion spațial orbital reutilizabil numit Pushpak.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O navă spațială aflată la 8,7 miliarde de kilometri depărtare de Pământ a măsurat lumina Universului

De ce scotea sunete ciudate nava spațială Starliner? NASA a identificat cauza anomaliei

O navă rusă ar fi încălcat teritoriul Finlandei

O navă vikingă a fost găsită cu ajutorul unui detector de metale