Home » Știință » Miliarde de oameni din întreaga lume fac aceeași greșeală, a descoperit un studiu

Miliarde de oameni din întreaga lume fac aceeași greșeală, a descoperit un studiu

Miliarde de oameni din întreaga lume fac aceeași greșeală, a descoperit un studiu
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 10.09.2024

Mai mult de jumătate din populația globului consumă niveluri inadecvate de micronutrienți esențiali pentru sănătate, inclusiv calciu, fier și vitaminele C și E, conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, UC Santa Barbara (UCSB) și Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN).

Acesta este primul studiu care oferă estimări globale ale consumului inadecvat de 15 micronutrienți esențiali pentru sănătatea umană.

Deficiențele de micronutrienți reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de malnutriție la nivel mondial, iar fiecare deficiență are propriile consecințe asupra sănătății, de la rezultate nefavorabile ale sarcinii, la orbire și susceptibilitate crescută la boli infecțioase.

Cercetările anterioare au estimat cantitățile de micronutrienți disponibile și consumate de oameni; acest studiu evaluează dacă aceste aporturi îndeplinesc cerințele recomandate pentru sănătatea umană și analizează neajunsurile cu care se confruntă în mod specific bărbații și femeile de-a lungul vieții lor.

Micronutrienți esențiali pentru sănătatea umană

„Studiul este un mare pas înainte”, a declarat coautorul principal Chris Free, profesor de cercetare la UCSB. „Nu numai pentru că este primul care estimează aporturile inadecvate de micronutrienți pentru 34 de grupe vârstă-sex în aproape fiecare țară, ci și pentru că face aceste metode și rezultate ușor accesibile cercetătorilor și practicienilor”.

Cercetătorii au utilizat date din Global Dietary Database, Banca Mondială și alte anchete în 31 de țări pentru a compara cerințele nutriționale cu aportul nutrițional în rândul populației din 185 de țări.

Ei au împărțit populațiile în bărbați și femei aparținând la 17 grupe de vârstă: de la zero la 80 de ani în perioade de cinci ani, precum și un grup de 80+. Evaluarea a studiat 15 vitamine și minerale: calciu, iod, fier, riboflavină, folat, zinc, magneziu, seleniu, tiamină, niacină și vitaminele A, B6, B12, C și E.

Studiul a constatat un aport insuficient semnificativ pentru aproape toți micronutrienții evaluați, excluzând fortificarea ca sursă potențială de nutrienți suplimentari.

Un aport insuficient pentru aproape toți micronutrienții evaluați

Aportul insuficient a fost prevalent în special pentru iod (68% din populația globală), vitamina E (67%), calciu (66%) și fier (65%).

Mai mult de jumătate dintre oameni au consumat niveluri inadecvate de riboflavină, folat și vitaminele C și B6. Aportul de niacină a fost cel mai apropiat de nivelul suficient, cu 22% din populația globală consumând niveluri inadecvate, urmat de tiamină (30%) și seleniu (37%).

Consumul inadecvat estimat a fost mai mare la femei decât la bărbați în ceea ce privește iodul, vitamina B12, fierul și seleniul în cadrul aceleiași țări și grupe de vârstă. În schimb, comparativ cu femeile, mai mulți bărbați au consumat niveluri inadecvate de calciu, niacină, tiamină, zinc, magneziu și vitaminele A, C și B6, scrie EurekAlert.

În timp ce modelele de inadecvare a micronutrienților au apărut mai clar în funcție de sex, cercetătorii au observat, de asemenea, că bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani au fost cei mai predispuși la niveluri scăzute de aport de calciu, în special în Asia de Sud și de Est și în Africa Subsahariană. Aportul de calciu a fost, de asemenea, scăzut în America de Nord, Europa și Asia Centrală.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Patru nutrienți cheie lipsesc din dietele a peste 60% dintre oameni

Studiu: Multivitaminele nu ne ajută să trăim mai mult

A fost creată salata „perfectă” pentru astronauții care vor ajunge pe Marte

Trei elemente grele au fost observate pentru prima dată chiar în timp ce erau create

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase