Patru nutrienți cheie lipsesc din dietele a peste 60% dintre oameni
Ar putea fi momentul să-ți reevaluezi dieta: un nou studiu sugerează că două treimi dintre oamenii de pe planetă nu obțin patru nutrienți cheie din alimentele și băuturile pe care le consumă.
Cercetătorii din spatele acestui studiu, de la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan, Universitatea din California, Santa Barbara (UCSB), din SUA, și Alianța Globală pentru Nutriție Îmbunătățită (GAIN), spun că acesta este un semnal de alarmă pentru sănătatea globală.
Folosind o combinație de date colectate din Baza Globală de Date Alimentare și modele statistice dezvoltate de cercetători, echipa a estimat nivelurile de nutrienți cheie din dietele a 99,3% din populația mondială, din 185 de țări.
Ce nutrienți cheie lipsesc din dietele a două treimi dintre oameni?
„Aceste rezultate sunt alarmante. Majoritatea oamenilor, chiar mai mulți decât se credea anterior, în toate regiunile și țările, indiferent de venit, nu consumă suficiente cantități din mai mulți micronutrienți esențiali. Aceste deficiențe compromit rezultatele pentru sănătate și limitează potențialul uman la scară globală”, spune specialistul în alimentație Ty Beal, de la GAIN.
Pe primul loc în lista aportului inadecvat se află iodul. Esențial pentru producerea hormonului tiroxină, care menține activitatea celulară, iodul este vital pentru sănătatea inimii, greutatea corporală, dezvoltarea creierului și multe altele. Iodul se găsește în fructe de mare și produse lactate, iar 68% dintre noi nu obținem suficient, notează Science Alert.
Apoi, este vorba de vitamina E: 67% dintre oameni nu au un aport suficient. Găsită în alimente precum nuci, semințe și ouă, această vitamină ajută la reciclarea deșeurilor în organism și este importantă pentru comunicarea celulară și pentru apărarea organismului împotriva infecțiilor.
În continuare, avem calciul, pe care corpurile noastre se bazează pentru oase și dinți puternici, precum și pentru funcționarea corectă a inimii, mușchilor și a nervilor. Calciul este disponibil în alimente precum laptele, brânza și legumele cu frunze verzi, iar 66% dintre noi nu avem suficient în dietă.
Pe locul al patrulea se află fierul, 65% dintre diete fiind deficitare în ceea ce privește acest mineral. Fierul se găsește în ficat, carne roșie și fasole, și este esențial pentru producerea hemoglobinei necesare pentru a transporta oxigenul în corp. Lipsa fierului poate duce la oboseală, dureri de cap și multe alte probleme de sănătate.
O provocare pentru sănătatea publică
Deși există unele limitări în acest studiu, nu s-au luat în considerare suplimentele și alimentele îmbogățite, de exemplu, și implică unele estimări, acesta oferă o analiză cuprinzătoare a posibilelor deficiențe dietetice la nivelul diferitelor vârste și sexe.
Echipa din spatele cercetării speră că rezultatele pot contribui la promovarea unei atitudini mai bune față de dietele echilibrate pentru populații, ceea ce, la rândul său, ar duce la mai puține probleme de sănătate cauzate de lipsa celor mai de bază nutrienți de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa.
„Provocarea pentru sănătatea publică este imensă, dar practicienii și factorii de decizie au ocazia de a identifica cele mai eficiente intervenții dietetice și de a le direcționa către populațiile care au cea mai mare nevoie”, spune Christopher Golden, epidemiolog și ecologist la Universitatea Harvard.
Cercetarea a fost publicată în The Lancet Global Health.
Vă recomandăm să citiți și:
Ce poți păți dacă mănânci două felii de șuncă pe zi?
Iată proteina care repară ADN-ul și ar putea duce la un vaccin împotriva cancerului
Test de cultură generală. Putem să ne schimbăm grupa de sânge?
Studiu: Pacienții grav afectați de gripă sau COVID-19 pot avea niveluri ridicate de enzime esențiale