„O gogoașă misterioasă”, descoperită în nucleul Pământului

09 09. 2024, 13:00

O regiune în formă de gogoașă aflată la mii de kilometri sub picioarele noastre, în miezul lichid al Pământului, a fost descoperită de oamenii de știință de la Universitatea Națională Australiană (ANU), oferind noi indicii despre dinamica câmpului magnetic al planetei noastre.

Structura din miezul lichid al Pământului se găsește doar la latitudini joase și este paralelă cu ecuatorul. Potrivit seismologilor ANU, aceasta a rămas nedetectată până acum.

Pământul are două straturi de miez: miezul interior, un strat solid, și miezul exterior, un strat lichid. În jurul nucleului Pământului se află mantaua. Regiunea în formă de gogoașă recent descoperită se află în partea superioară a nucleului exterior al Pământului, unde nucleul lichid întâlnește mantaua.

Coautorul studiului și geofizicianul ANU, profesorul Hrvoje Tkalčić, a declarat că undele seismice detectate sunt mai lente în regiunea nou descoperită decât în restul miezului exterior lichid.

„Regiunea este paralelă cu planul ecuatorial, este limitată la latitudinile joase și are o formă de gogoașă”, a spus el. „Nu cunoaștem grosimea exactă a gogoșii, dar am dedus că aceasta ajunge la câteva sute de kilometri sub granița dintre nucleu și manta”.

Noi indicii despre dinamica câmpului magnetic al planetei noastre

În loc să utilizeze tehnici tradiționale de observare a undelor seismice și să analizeze semnalele generate de cutremure în prima oră, oamenii de știință de la ANU au analizat asemănările dintre formele de undă la multe ore după momentele de origine ale cutremurelor, ceea ce i-a determinat să facă această descoperire unică, scrie EurekAlert.

„Prin înțelegerea geometriei căilor undelor și a modului în care acestea traversează volumul miezului exterior, am reconstruit timpii lor de călătorie prin Pământ, demonstrând că regiunea nou descoperită are viteze seismice scăzute”, a declarat profesorul Tkalčić.

„Structura deosebită a rămas ascunsă până acum, deoarece studiile anterioare au colectat date cu o acoperire volumetrică mai redusă a miezului exterior, observând unde care au fost de obicei limitate la o oră după timpii de origine ai cutremurelor mari. „Am fost capabili să obținem o acoperire volumetrică mult mai bună, deoarece am studiat undele reverberante timp de mai multe ore după cutremurele mari”.

Coautorul studiului, Dr. Xiaolong Ma, a declarat că descoperirea dezvăluie unele mistere ale dinamicii câmpului magnetic al Pământului.

Pământul are două straturi de miez

„Există încă mistere despre nucleul exterior al Pământului care nu au fost încă rezolvate, ceea ce necesită eforturi multidisciplinare din partea seismologiei, fizicii mineralelor, geomagnetismului și geodinamicii”, a declarat Dr. Ma.

Miezul exterior este alcătuit predominant din fier și nichel lichid, iar mișcarea viguroasă a lichidului conductor de electricitate creează câmpul magnetic al Pământului, care protejează în jurul Pământului și contribuie la susținerea întregii vieți, protejându-l de vânturile solare dăunătoare și de radiațiile nocive.

Oamenii de știință consideră că a cunoaște mai multe despre compoziția nucleului exterior al Pământului, inclusiv elementele chimice ușoare, este fundamental pentru a înțelege câmpul magnetic și pentru a prezice momentul în care acesta ar putea eventual să înceteze sau să slăbească.

„Descoperirile noastre sunt interesante deoarece această viteză scăzută în interiorul miezului lichid implică faptul că avem o concentrație ridicată de elemente chimice ușoare în aceste regiuni, care ar determina încetinirea undelor seismice. Aceste elemente ușoare, alături de diferențele de temperatură, ajută la agitarea lichidului în miezul exterior”, a declarat profesorul Tkalčić.

Cercetarea este publicată în Science Advances.

Vă recomandăm să mai citiți și:

NASA a măsurat cu succes câmpul electric ambipolar al Pământului

Astronomii au făcut observații de cea mai înaltă rezoluție obținută vreodată de pe suprafața Pământului

Test de cultură generală. Cât de mult se pot apropia asteroizii de Pământ?

Oamenii de știință au găsit „un semnal” în troposfera Pământului