Home » Știință » Un porc a fost operat de la peste 9.000 de kilometri distanță

Un porc a fost operat de la peste 9.000 de kilometri distanță

Publicat: 05.09.2024

Recent, un porc a fost operat în Hong Kong în cadrul unei endoscopii cu o notă inedită: persoana care opera endoscopul se afla la 9.300 de kilometri distanță, într-un laborator din Zurich, Elveția.

Acest proiect colaborativ între cercetători de la ETH Zurich și Universitatea Chineză din Hong Kong le-a permis oamenilor de știință să examineze stomacul animalului anesteziat de la o jumătate de lume distanță, grație unei conexiuni de internet ultrarapide și a unei tehnologii robotice avansate.

Folosind joystickurile unui controller PlayStation, doctorandul Alexandre Mesot a reușit să manevreze endoscopul din Hong Kong în timp ce urmărea imaginile pe un ecran din laboratorul din Zurich, cu doar 300 de milisecunde întârziere.

Un porc a fost operat prin internet de la peste 9.000 de km depărtare

Faptul că acest porc a fost operat prin internet reprezintă realizare reprezintă un progres impresionant în domeniul teleroboticii chirurgicale. Pandemia de COVID-19 a evidențiat cât de mult se poate realiza prin telemedicină, dar ați putea presupune că pentru o procedură chirurgicală este esențial ca chirurgul să fie prezent. Cu toate acestea, prima operație transatlantică a avut loc încă din 2001, iar de atunci s-a încercat constant depășirea limitelor a ceea ce se poate realiza atunci când chirurgul și pacientul nu se află în aceeași cameră.

Progrese recente le-au permis oamenilor de știință de pe Pământ chiar și să opereze un robot chirurgical aflat pe Stația Spațială Internațională (ISS), însă, deși aceasta a fost o realizare impresionantă, ISS se afla la doar 400 de kilometri de laborator, în orbită. Operarea unei sonde la distanțe de peste 9.000 de kilometri a necesitat o planificare atentă și teste riguroase, fără a mai menționa necesitatea unei conexiuni foarte stabile. În timpul unei endoscopii, nu este deloc momentul potrivit pentru a avea probleme cu internetul, subliniază IFL Science.

În sala de operație din Hong Kong, porcul a fost anesteziat de chirurgi, care au introdus endoscopul în siguranță prin gură și până în stomac. Și nu a fost vorba de orice endoscop, acesta a fost special dezvoltat de echipa de la ETH Zurich pentru a fi navigat prin intermediul unui câmp magnetic.

„Nu doar că endoscopul poate fi îndoit în orice direcție datorită capului său magnetic; este și mai mic și mai ușor de manevrat decât dispozitivele convenționale”, a declarat Mesot.

Un progres uriaș pentru procedurile neinvazive

Este atât de flexibil încât, după ce a preluat controlul endoscopului din Elveția, Mesot a reușit să îl manipuleze astfel încât să îndoaie capul înapoi cu 180°, oferind o vedere a intrării în stomac. Un mic clește i-a permis lui Mesot să preleveze mostre de țesut din peretele stomacului.

Deoarece endoscopul este mai mic decât cel obișnuit, dar încă foarte manevrabil, ar putea fi utilizat potențial la pacienți umani prin nas în loc de gură. Acest lucru este mult mai confortabil pentru pacienți și înseamnă că pot primi o sedare mai ușoară, fiind totodată mai adecvat pentru copii.

„În următoarea etapă a cercetării, sperăm să realizăm o endoscopie teleoperată pe un stomac uman. Această tehnologie are un potențial mare. Mă gândesc aici la proceduri minim invazive în tractul gastrointestinal, cum ar fi screeningul pentru cancer”, a spus profesorul Bradley Nelson, de la Laboratorul de Robotică Multi-Scară de la ETH Zurich.

Porcul (din câte se știe) i-a supraviețuit procedurii nevătămat și probabil neștiind cât de semnificativă a fost acea zi pentru omenire.

Studiul a fost publicat în jurnalul Advanced Intelligent Systems.

Vă recomandăm să citiți și:

Sarcina după sterilizare se întâmplă mai des decât ați crede. Dar cum este posibil?

Iată cum constipația îți poate afecta inima

Ce poți păți dacă mănânci două felii de șuncă pe zi?

Iată proteina care repară ADN-ul și ar putea duce la un vaccin împotriva cancerului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase