Home » Știință » Efectele „miraculoase” ale medicamentelor de slăbit nu sunt chiar așa cum spun studiile

Efectele „miraculoase” ale medicamentelor de slăbit nu sunt chiar așa cum spun studiile

Publicat: 06.09.2024

Se pare că aproape în fiecare săptămână apar noi știri despre beneficiile pentru sănătate ale GLP-1, medicamentele de slăbit cum ar fi semaglutida, ingredientul activ din Ozempic și Wegovy.

Cu toate acestea, într-un nou editorial publicat în Journal of Public Health Management and Practice, un grup de specialiști în sănătate publică a subliniat că companiile care finanțează cercetarea acestor medicamente și a siguranței lor sunt adesea aceleași care câștigă miliarde de dolari din popularitatea în creștere a tratamentelor.

În comentariul lor, grupul de cercetători în domeniul sănătății, condus de Duke University (SUA), sugerează că există un conflict de interese evident atunci când companii precum Novo Nordisk, producătorul Ozempic și Wegovy, inițiază cercetări asupra siguranței și eficacității pentru medicamentele de slăbit.

De ce medicamentele de slăbit par să aibă parte mereu de studii științifice favorabile?

După cum subliniază acești experți, studiile au arătat că „studiile clinice sponsorizate de companii farmaceutice sunt mai susceptibile să producă rezultate favorabile pentru produsele companiei decât studiile independente”.

Această așa-numită „părtinire de sponsorizare” poate duce nu doar la articole academice favorabile, ci și la o promovare similară în mass-media și în percepția publică asupra acestor medicamente. Tendința este complicată și mai mult de faptul că atât medicii, cât și influencerii sunt plătiți pentru a promova aceste injecții fără a dezvălui efectele secundare negative, cum ar fi tulburările gastrointestinale.

Pe lângă recomandarea ca organizații precum National Institutes of Health să finanțeze cercetări mai obiective privind siguranța acestor tipuri de medicamente, cercetătorii au mai spus că postările de pe rețelele sociale despre aceste tratamente ar trebui să fie „marcate și însoțite de informații corecte despre sănătate de la autorități de încredere” cum ar fi NIH sau FDA, de exemplu, că aproape trei sferturi dintre pacienții care iau semaglutidă au experimentat tulburări gastrointestinale precum greață și diaree.

Care ar trebui să fie standardul de aur în tratarea problemelor de greutate?

Uneori, pare să existe o tensiune în concluziile comentariului: pe lângă problemele legate de posibilele conflicte de interese, cercetătorii critică și costul ridicat al semaglutidei, spunând că acest lucru face ca medicamentul să fie greu accesibil pentru comunitățile defavorizate care ar avea cea mai mare nevoie de el, scrie Futurism.

Cu toate acestea, în ciuda dezbaterilor dacă exercițiile fizice și dieta ar trebui considerate în continuare standardul de aur în intervențiile pentru scăderea în greutate, cercetătorii din spatele comentariului au spus că factorii de risc, adesea neînțeleși, asociați cu GLP-1 sunt mai importanți decât aceste critici.

„Credem că potențialii factori de risc și incertitudinile legate de medicamentele care acționează asupra receptorilor GLP-1 și de alte opțiuni farmaceutice ar trebui să facă ca intervențiile privind stilul de viață să fie tratamentul de primă linie, în timp ce intervențiile farmaceutice ar trebui să fie oferite doar în cazuri individuale, pentru pacienții la care schimbările în stilul de viață nu produc rezultate durabile”, au scris cercetătorii.

Vă recomandăm să citiți și:

Îți place să dormi mai mult în weekend? Beneficiile miraculoase ale acestui obicei

Test de cultură generală. De ce căscăm?

Un studiu dezvăluie unde „trăiește” dragostea în creier

Mitocondriile „aruncă” ADN în creier și ne fură ani buni din viață

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase