Home » Știință » Inelele lui Saturn vor dispărea peste șase luni

Inelele lui Saturn vor dispărea peste șase luni

Credit foto: NASA/JPL/Domeniul Public
Publicat: 04.09.2024

Un fenomen cosmic se apropie cu pași repezi și va schimba dramatic una dintre cele mai spectaculoase planete din Sistemul Solar.

Așadar, în martie 2025, inelele lui Saturn vor deveni aproape invizibile pentru observatorii de pe Pământ. Acest fenomen va avea loc din cauza înclinației unice din axa planetei Saturn, care va poziționa inelele chiar la limita câmpului nostru vizual.

Drept rezultat, iubitorii de tot ce înseamnă spațiul cosmic și astronomii vor putea fi martori la o transformare cerească uimitoare, în cele din urmă amintind despre natura etern schimbătoare a Universului.

Inelele lui Saturn se joacă de-a v-ați ascunselea

Din fericire, schimbarea nu va fi permanentă. Evenimentul cosmic apare o dată la 29,5 ani, adică durata orbitei lui Saturn în jurul Soarelui. După martie 2025, înclinarea axei lui Saturn va aduce inelele înapoi în câmpul nostru vizual, iar apoi acestea vor dispărea din nou în noiembrie 2025.

Așadar, am putea spune că inelele se joacă de-a v-ați ascunselea.

Spectacol uimitor vizibil de pe Pământ

V-ați întrebat vreodată din ce sunt făcute inelele lui Saturn? În mare parte, inelele sunt făcute din particule de gheață, resturi de roci spațiale și praf cosmic. Toate aceste componente creează spectacolul uimitor vizibil de pe Pământ cu ajutorul instrumentelor specializate, potrivit Earth.

Mai mult, particulele din inele variază în dimensiune, de la mici bucăți până la unele mai mari, cât case sau autobuze școlare. Inelele lui Saturn nu sunt, însă, o structură de sine stătătoare. Acestea sunt alcătuite din mai multe secțiuni.

Cum au apărut inelele lui Saturn? Astronomii nu sunt siguri

Între secțiuni există goluri, cum ar fi Diviziunea Cassini dintre inelele A și B, care ajunge la o lățime de 4.800 de kilometri. Formele acestor inele sunt în principal cauzate de interacțiunile gravitaționale ale planetei cu sateliții săi naturali.

Chiar și în zilele noastre, astronomii nu sunt siguri cum au apărut inelele lui Saturn. Există mai multe teorii, de la rămășițe de la un satelit natural sau o cometă distrusă de gravitația planetei și până la materiale rămase în urmă încă de la formarea planetei în urmă cu 4 miliarde de ani.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Saturn a aruncat o cometă în afara Sistemului Solar

Oamenii de știință au descoperit un dezechilibru energetic masiv pe Saturn

Mimas, satelitul lui Saturn care seamănă cu „Steaua Morții”, ascunde un secret

„Spițele” lui Saturn au revenit, iar Telescopul Hubble a reușit să le fotografieze

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase