Home » Știință » Sunt oamenii beți mai sinceri?

Sunt oamenii beți mai sinceri?

Publicat: 08.09.2024

Vechea zicală latină „In vino veritas”, care înseamnă „În vin se află adevărul”, este doar una dintre numeroasele expresii care perpetuează ideea că alcoolul este un fel de ser al adevărului. Această frază îi este atribuită lui Plinius cel Bătrân, un om de știință, istoric și soldat roman, deși expresii similare pot fi urmărite până în Grecia antică. Dar sunt oamenii beți mai sinceri?

Sunt oamenii beți mai sinceri? Răspunsul este atât da, cât și nu, au spus experții.

Alcoolul „ne face mai predispuși să spunem orice ne trece prin minte. În unele cazuri, acesta ar putea fi adevărul. În altele, ar putea fi ceea ce crezi tu că este adevărul în starea ta de intoxicație”, a spus Aaron White, șeful filialei de Epidemiologie și Biometrie din cadrul Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism din SUA.

Așadar, există cu siguranță o probabilitate mai mare ca cineva să-și exprime gândurile după câteva băuturi. Dar există și posibilitatea să spună ceva ce pare real în timp ce este beat, dar pe care nu l-ar lua în serios în stare de trezie. De exemplu, un prieten beat ar putea face promisiuni îndrăznețe că se va muta în alt oraș sau că va renunța la locul de muncă, doar pentru a le retrage a doua zi dimineața.

Ce spune știința despre oamenii beți și sinceritate?

Deși o căutare extinsă nu a oferit rezultate directe pentru cercetări asupra modului în care alcoolul influențează sinceritatea, studiile despre impactul alcoolului asupra personalității, emoțiilor și cogniției susțin această idee, scrie Live Science.

De exemplu, un studiu din 2017 publicat în revista Clinical Psychological Science a explorat modul în care personalitățile participanților s-au schimbat după ce au consumat suficientă vodcă cu lămâie pentru a ajunge la o concentrație de alcool în sânge de 0,09%, puțin peste limita legală de condus în SUA și Anglia.

Observatorii externi au remarcat că cea mai mare schimbare în personalitățile participanților după consumul de alcool a fost că au devenit mult mai extrovertiți. Deși studiul nu a investigat dacă alcoolul este un ser al adevărului, este logic că cineva care se simte mai relaxat într-un mediu social este, de asemenea, mai predispus să fie sincer.

Capacitatea alcoolului de a ajuta oamenii să devină mai sociabili poate contribui la faptul că aceștia își exprimă gândurile, dar White spune că efectele sale asupra emoțiilor pot face aceste gânduri mai volatile.

„În general, descoperim că consumul de alcool tinde să intensifice emoțiile. S-ar putea să ne trezim zâmbind mai mult și vorbind mai tare în interacțiuni plăcute, dar, poate, după cum a spus cercetătorul (profesor emerit la Universitatea Stanford din SUA) Claude Steele, s-ar putea să fim, de asemenea, mai predispuși să ‘plângem în bere’ în situații mai puțin plăcute”, a declarat Michael Sayette, profesor de psihologie la Universitatea din Pittsburgh (SUA).

Cum este afectat creierul de alcool?

Aceste emoții amplificate ar putea face ca oamenii să spună ceea ce gândesc în stare de sobrietate, dar ele îi pot pune și într-o stare volatilă în care spun ceva ce nu cred cu adevărat sau regretă profund ulterior. Este similar cu modul în care alcoolul îi face pe unii oameni mai predispuși să devină violenți sau să parieze, acțiuni care ar putea trece prin mintea lor și când sunt treji, dar pe care ar avea suficient autocontrol pentru a le evita.

„Pentru că alcoolul poate schimba gândurile și sentimentele, nu este surprinzător că și comportamentele noastre pot deveni mai extreme”, a spus Sayette. Aceste efecte provin din capacitatea alcoolului de a provoca dezinhibare, ceea ce înseamnă că o persoană este mai predispusă să acționeze conform impulsurilor sale. Acest lucru se întâmplă deoarece alcoolul diminuează semnalele din cortexul prefrontal, o regiune a creierului care reglează comportamentul și controlează impulsurile, a explicat White.

Mai mult, alcoolul suprimă și amigdala, o structură profundă din creier cunoscută pentru declanșarea sentimentelor de frică și anxietate. În timp ce o persoană este trează, amigdala trimite în general semnale de avertizare care pot opri o persoană din a spune sau face lucruri care ar putea duce la o gafă socială, dar acele semnale se liniștesc după câteva băuturi.

Așadar, sunt oamenii beți cu adevărat mai sinceri? Sigur, oamenii ar putea fi mai predispuși să dezvăluie secrete după câteva pahare de vin, dar au, de asemenea, o probabilitate mai mare de a spune ceva ce nu cred cu adevărat și vor regreta a doua zi dimineața. Efectele alcoolului asupra minții sunt pur și simplu prea complexe pentru a avea un efect clar asupra sincerității.

„Alcoolul nu este un ser al adevărului. Asta e sigur”, a spus White.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce efect are pentru sănătate mierea adăugată în iaurt?

Ochii pot prezice demența cu 12 ani înainte de diagnostic, arată un studiu

Oamenii considerați „urâți” în liceu tind să trăiască mai puțin, potrivit unui studiu

Care sunt suplimentele ieftine prin care ne îmbunătățim memoria?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase