Home » Știință » Astronomii au detectat o structură extinsă în jurul galaxiei Messier 77

Astronomii au detectat o structură extinsă în jurul galaxiei Messier 77

Astronomii au detectat o structură extinsă în jurul galaxiei Messier 77
Messier 77. Foto: Profimedia
Publicat: 05.09.2024

Folosind Spectrograful Circumgalactic H-alfa (CHαS), astronomii au efectuat observații spectroscopice ale unei galaxii active din apropiere, cunoscută drept Messier 77. Aceștia au detectat o structură foarte extinsă de gaz ionizat în jurul acestei galaxii.

Descoperirea a fost raportată într-o lucrare publicată pe serverul de preprinturi arXiv și acceptată pentru publicare în The Astrophysical Journal.

Messier 77 (sau M77 pe scurt, cunoscută și sub numele de NGC 1068) este o galaxie spirală barată situată la aproximativ 47 de milioane de ani lumină distanță. Aceasta găzduiește un nucleu galactic activ (AGN), care ionizează la nivel global gazul din discul și haloul său.

Messier 77 este cea mai apropiată galaxie Seyfert de tip 2 și este considerată a fi un prototip al acestei clase.

Se estimează că galaxia are un diametru de 90.000 de ani-lumină, iar masa sa este de aproximativ 1 miliard de mase solare.

O structură foarte extinsă de gaz ionizat în jurul acestei galaxii

Recent, o echipă de astronomi condusă de Nicole Melso de la Steward Observatory din Tucson, Arizona, a folosit CHαS pe telescopul Hilter de 2,4 m de la MDM Observatory din Arizona, pentru a realiza imagini spectrale de câmp larg ale galaxiei Messier 77. Scopul principal al observațiilor lor a fost de a inspecta distribuția gazului ionizat din jurul acestei galaxii, scrie Phys.org.

„Am realizat o cartografiere a liniilor de emisie hidrogen-alfa cu câmp larg, cu luminozitate de suprafață foarte scăzută, în jurul NGC 1068, cu ajutorul Spectrografului Circumgalactic Hα (CHαS) recent pus în funcțiune”, au scris cercetătorii.

Echipa lui Melso a identificat o emisie extinsă în jurul Messier 77, situată dincolo de structurile filamentare detectate anterior în această galaxie, spre marginea câmpului vizual CHαS.

Această emisie s-a dovedit a fi în haloul galactic, la o distanță unghiulară de aproximativ 292 de secunde de arc de centrul galactic.

Emisia s-a dovedit a fi în haloul galactic

Astronomii au etichetat noua structură extinsă descoperită de gaz ionizat drept „panglica”. Pe baza observațiilor CHαS, s-a constatat că are o rază fizică proiectată de aproximativ 66 500 de ani lumină.

Datele colectate indică faptul că gazul nu este asociat cu nicio structură galactică sau cu caracteristici de maree cunoscute în haloul Messier 77. În plus, spre deosebire de ceea ce se observă în filamentele mai apropiate de galaxie, gazul este ușor dezaliniat față de axa actuală a jetului central.

Rezultatele sugerează, de asemenea, că gazul este, cel mai probabil, compus din stele tinere încorporate în gaz cald cu emisie de linii ionizat printr-un amestec de procese.

Cu toate acestea, ar trebui efectuate investigații suplimentare ale acestui gaz pentru a se face mai multă lumină asupra originii și compoziției sale.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Strălucirea misterioasă din galaxia spirală Messier 64 a fost explicată de astronomi

Un studiu investighează o emisie difuză în galaxia Messier 82

Marea Pată Roșie de pe Jupiter s-ar fi format mai recent decât Statele Unite ale Americii

Telescopul James Webb a surprins imagini uimitoare cu Nebuloasa Inelului

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase