În timp ce studiile anterioare au asociat postul intermitent cu beneficii precum reducerea greutății și a riscului de demență, o nouă cercetare pe șoareci indică un potențial dezavantaj al abstinențelor alimentare periodice: o creștere a riscului de cancer.
Descoperirea urmează unui studiu anterior care a arătat că postul la șoareci a dus la o creștere a capacității de regenerare a celulelor stem intestinale, protejându-le împotriva leziunilor și inflamațiilor.
Acum, o echipă internațională de cercetători a stabilit că această creștere a producției de celule stem se accelerează atunci când șoarecii se hrănesc după post. Mai mult, mâncatul poate introduce mutageni – compuși precum aminele heterociclice din carnea arsă, care pot provoca mutații genetice – care cresc riscul declanșării tumorilor canceroase.
„A avea mai multă activitate a celulelor stem este bine pentru regenerare, dar prea mult dintr-un lucru bun în timp poate avea consecințe mai puțin favorabile”, spune biologul Omer Yilmaz de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
„Postul este foarte sănătos, dar dacă ești ghinionist și te realimentezi după un post și ești expus la un mutagen, cum ar fi o friptură carbonizată sau ceva de genul acesta, s-ar putea să îți crești de fapt șansele de a dezvolta o leziune care poate da naștere cancerului.”
Celulele stem intestinale sunt printre cele mai ocupate din organism, divizându-se și crescând în mod constant pentru a reînnoi intestinul la fiecare 5 până la 10 zile. Acest nivel ridicat de activitate înseamnă, de asemenea, că aberațiile cauzatoare de cancer sunt mai probabile – iar această probabilitate crește și mai mult în timpul perioadei supraîncărcate de post-fasting, scrie ScienceAlert.
Echipa a identificat o cale biologică, numită mTOR, prin care funcționează celulele stem. Această cale este implicată în creșterea și metabolismul celular, iar după post crește producția de molecule mici numite poliamine, care determină proliferarea celulară.
Aceste molecule sunt esențiale pentru a ajuta organismul să se recupereze și să se regenereze după ce a fost lipsit de nutrienții și energia furnizate de o dietă obișnuită. Cu toate acestea, studiul demonstrează că și probabilitatea apariției tumorilor crește, în special în condiții mai favorabile creșterii cancerului.
„Credem că postul și realimentarea reprezintă două stări distincte”, spune Shinya Imada, biolog molecular la MIT. „În starea de post, capacitatea celulelor de a utiliza lipidele și acizii grași ca sursă de energie le permite să supraviețuiască atunci când nutrienții sunt puțini. Apoi, starea de refacere după post este cea care determină cu adevărat regenerarea.”
Studiile anterioare au sugerat că postul și dietele care imită postul ar putea fi de fapt benefice pentru reducerea riscului de cancer și, eventual, chiar pentru creșterea eficacității terapiilor împotriva cancerului.
Cu toate acestea, studiile s-au axat în mare măsură pe abținerea de la mâncare, fără a lua în considerare potențialele consecințe ale întreruperii postului.
Investigații suplimentare ar putea ajuta la identificarea unor modalități de promovare a beneficiilor, limitând în același timp riscurile.
Așa cum se întâmplă adesea în astfel de studii, modelele animale nu ne pot spune prea multe. Avantajele și dezavantajele ar putea fi complet diferite în propria noastră specie, ceea ce necesită și mai multe studii pentru a aprofunda înțelegerea noastră.
Cercetarea a fost publicată în Nature.
Iată proteina care repară ADN-ul și ar putea duce la un vaccin împotriva cancerului
Consumul de canabis, asociat cu apariția cancerului din sfera ORL
Genele antice ale „virusurilor zombi” ar putea influența apariția cancerului
Oamenii de știință au descoperit, în sfârșit, cheia pentru combaterea cancerului pancreatic