Home » Știință » Apă plată sau carbogazoasă: Care este mai bună pentru sănătate?

Apă plată sau carbogazoasă: Care este mai bună pentru sănătate?

Publicat: 04.09.2024

„Apă plată sau carbogazoasă?”. Este o întrebare pe care o auzi adesea într-o cafenea sau restaurant și probabil că ai deja o preferință. Dar există vreo diferență pentru sănătate?

Dacă îți place apa carbogazoasă, iată de ce nu trebuie să renunți la ea.

Acest articol se concentrează în mod special pe compararea apei plate filtrate cu apa filtrată carbonatată (cunoscută sub numele de „apă carbogazoasă”). Apa minerală, apa tonică și apa aromată sunt similare, dar nu sunt același produs.

Ce să bei pentru sănătate mai bună, apă plată sau carbogazoasă?

Bulele din apa carbogazoasă sunt create prin adăugarea de dioxid de carbon în apa filtrată. Acesta reacționează și produce acid carbonic, ceea ce face ca apa carbogazoasă să fie mai acidă (un pH de aproximativ 3,5) decât cea plată (care este mai aproape de neutralitate, cu un pH de aproximativ 6,5-8,5). Apa este cea mai bună modalitate de a ne hidrata corpul. Cercetările arată că, în ceea ce privește hidratarea, consumul de apă plată este la fel de eficient ca cel de apă carbogazoasă.

Unii oameni cred că apa este mai sănătoasă atunci când provine dintr-o sticlă sigilată. Dar în Australia, apa de la robinet este monitorizată foarte atent. Spre deosebire de apa îmbuteliată, aceasta are și beneficiul adăugat al fluorului, care poate ajuta la protejarea copiilor împotriva cariilor dentare.

Apa carbogazoasă sau plată este întotdeauna o alegere mai bună decât băuturile aromate artificial sau sucurile.

Sifonul și oasele

Nu există dovezi că apa carbogazoasă le dăunează oaselor. Deși consumul de multe băuturi carbogazoase este legat de o creștere a fracturilor, acest lucru este cauzat în mare parte asocierii lor cu rate mai mari de obezitate.

Apa carbogazoasă este mai acidă decât apa plată, iar aciditatea poate înmuia smalțul dinților. De obicei, acest lucru nu reprezintă un motiv de îngrijorare, cu excepția cazului în care este combinată cu zahăr sau citrice, care au niveluri mult mai ridicate de aciditate și pot afecta dinții, subliniază Medical Xpress.

Totuși, dacă îți scrâșnești dinții des, înmuierea smalțului ar putea agrava daunele cauzate. Dacă urmezi un proces de albire acasă, apa carbogazoasă ar putea colora dinții. În cele mai multe alte cazuri, ar fi nevoie de o cantitate mare de apă carbogazoasă consumată pe o perioadă lungă de timp pentru a le cauza daune notabile dinților.

Este consumul de apă plată mai bun pentru digestie?

Există un mit conform căruia consumul de apă (de orice fel) în timpul mesei este dăunător pentru digestie. Deși teoretic apa ar putea dilua acidul gastric (care descompune alimentele), în practică, consumul acesteia nu pare să aibă niciun efect negativ. Sistemul digestiv se adaptează pur și simplu la consistența mesei.

Unii oameni constată că băuturile carbogazoase cauzează disconfort stomacal. Acesta este cauzat de acumularea de gaze, care poate provoca balonare, crampe și disconfort. Pentru persoanele cu vezică urinară hiperactivă, aciditatea ar putea agrava sistemul urinar.

Temperatura apei

Ai ales apă plată sau carbogazoasă. Dar ce se poate spune despre temperatura acesteia?

Există surprinzător de puține studii despre efectul consumului de apă rece comparativ cu cea la temperatura camerei. Există unele dovezi că apa mai rece (la 2°C) ar putea inhiba contracțiile gastrice și încetini digestia. Apa cu gheață poate constrânge vasele de sânge și poate provoca crampe.

Totuși, alte cercetări sugerează că băutul de apă rece ar putea crește temporar metabolismul, deoarece corpul are nevoie de energie pentru a o încălzi la temperatura lui. Acest efect este minim și puțin probabil să ducă la pierderi semnificative în greutate.

Concluzia este că apa este esențială, ne hidratează și are nenumărate alte beneficii pentru sănătate. Apa, cu sau fără bule, va fi întotdeauna cea mai sănătoasă băutură pe care o poți alege.

Iar dacă ești îngrijorat de impactul asupra smalțului dinților, un truc este să bei un pahar de apă plată după ce ai consumat apă carbogazoasă. Acest lucru ajută la clătirea dinților și la revenirea acidității gurii la un nivel normal.

Vă recomandăm să citiți și:

Studiu: Pacienții grav afectați de gripă sau COVID-19 pot avea niveluri ridicate de enzime esențiale

Pauza de 5 secunde ar putea ajuta cuplurile să treacă peste certuri

Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia

Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase