Test de cultură generală. Care este diferența dintre 1 milion și 1 miliard de secunde?
Cu toții suntem copleșiți uneori de viteza cu care trece timpul. Dar care este diferența dintre 1 milion și 1 miliard de secunde?
Care este diferența dintre 1 milion și 1 miliard de secunde? Aceasta este mult mai mare decât pare.
Un milion de secunde înseamnă aproximativ 11,5 zile. Un miliard de secunde înseamnă aproximativ 31 de ani și 8 luni, explică Britannica.
Care este diferența dintre 1 milion și 1 miliard de secunde?
Savantul persan Al-Biruni a fost primul care a folosit termenul „secundă”, în jurul anului 1000. El a definit-o (la fel ca ziua, ora și minutul) drept fracție a ciclului selenar. Primele ceasuri mecanice care marcau secundele au apărut în secolul al XVI-lea, iar în 1644 matematicianul francez Marin Mersenne a folosit un pendul pentru a defini secunda pentru prima dată, ceea ce a condus la adoptarea internațională a ceasurilor de tip pendulă de podea până la sfârșitul secolului al XVII-lea.
În secolul al XIX-lea, instituțiile științifice au lucrat pentru a defini secunda în termeni astronomici, iar în anii 1940 a fost stabilită internațional definiția acesteia ca fiind 1/86.400 dintr-o zi solară medie.
Cine a definit secunda pentru prima dată?
În anii 1950, cercetătorii au realizat că rotația Pământului nu este suficient de constantă pentru a oferi o unitate de măsură standard a timpului. Așadar, secunda a fost redefinită conform lungimii unui an și a devenit oficial fracția 1/31.556.925,9747 din anul 1900. Totuși, această definiție nu a rezistat mult.
În aceeași perioadă, au fost dezvoltate primele ceasuri atomice precise care foloseau cesiu. În sfârșit, a existat un fenomen natural suficient de precis și constant pentru a defini secunda. În 1967, a Treisprezecea Conferință Generală a Comitetului Internațional pentru Măsuri și Greutăți a definit oficial secunda ca fiid „durata a 9.192.631.770 perioade de radiație corespunzătoare tranziției între cele două niveluri hiperfine ale stării fundamentale a atomului de cesiu-133”. Această definiție a rămas oficială de atunci încoace, explică Popular Mechanics.
Vă recomandăm să citiți și:
Schițele lui Kepler din 1607 privind petele solare rezolvă mistere și 400 de ani mai târziu
Test de cultură generală. De ce este vremea atât de greu de prezis?
Oamenii de știință au reușit imposibilul și au făcut unt din… aer
Recordul de „supremație cuantică”, depășit de 100 de ori de un nou computer cuantic