Moartea pare reversibilă, dar cum? Un expert în experiențele de moarte clinică insistă că oprirea inimii nu trebuie să însemne sfârșitul, datorită intervențiilor medicale actuale care pot ajuta pacienții să păcălească moartea.
Într-un interviu pentru The Telegraph, Sam Parnia, profesor asociat de medicină la Centrul Medical Langone al Universității din New York (SUA), a subliniat că, în general, industria medicală este încă foarte în urmă în ceea ce privește conceptele de moarte și deces.
Potrivit lui Parnia, studiile din ultimii cinci ani, inclusiv unele realizate în propriul său laborator la NYU, sugerează că moartea pare reversibilă, creierul nostru rămânând „recuperabil nu doar la ore, ci posibil la zile” după moarte.
Într-un astfel de studiu efectuat anul trecut în laboratorul său, cercetătorii au descoperit că unii pacienți care au suferit stop cardiac au avut amintiri ale experiențelor de moarte până la o oră după ce inimile lor au încetat să bată, iar activitatea cerebrală a acestor pacienți sugerează un fenomen similar. La 40% dintre acești subiecți, activitatea cerebrală a revenit la normal sau aproape de normal la o oră după începerea resuscitării cardiopulmonare (CPR).
Împreună cu alte studii, inclusiv unul deosebit de șocant realizat la Yale, în care creierii unor porci decapitați au fost readuși la viață până la 14 ore după decapitare, Parnia a afirmat că ideea că moartea este un stadiu definitiv este „pur și simplu o convenție socială care nu se conformează realităților științifice”.
„Dacă eliminăm acea etichetă socială care ne face să credem că totul se oprește și privim obiectiv, moartea este în esență un proces de rănire”, a spus Parnia, citat de Futurism.
Conform raționamentului său, acest proces poate fi inversat nu doar prin utilizarea mașinilor de oxigenare cu membrană extracorporală (ECMO), care acționează ca inima și plămânii corpului atunci când aceste funcții au eșuat, ci și prin utilizarea unor combinații specifice de medicamente care s-au dovedit eficiente în procesul de „înviere” în studiile pe animale.
Parnia a declarat că el crede că echipa sa este singura din lume care le administrează pacienților aflați în stop cardiac aceste așa-numite „cocktailuri CPR”, care pot include adrenalină, medicamentul pentru diabet metformină, vitamina C, vasopresină (un medicament antidiuretic) și suplimentul de oboseală Sulbutiamină, în încercarea de a-i resuscita.
Doctorul, în vârstă de 52 de ani, este atât de încrezător în abordarea sa încât le spune oamenilor că, având în vedere vârsta și sexul său, este probabil să „facă un stop cardiac în curând” și că nu ar trebui să moară atunci, având la dispoziție intervenții precum ECMO și cocktailuri CPR.
„Dacă fac un infarct și mor mâine, de ce ar trebui să rămân mort?”, a întrebat acesta. „Nu mai este necesar acest lucru”, continuă el.
Desigur, ideea lui Parnia de revigorare post-mortem depinde extrem de mult de sincronizare, dar dacă își va impune voința, am putea începe să vedem moartea nu ca pe o frontieră finală, ci ca pe ceva reversibil în imediata sa urmare sau chiar dincolo de aceasta.
Somnul resetează neuronii pentru noi amintiri
Secretul egoismului: cât de eliberați suntem atunci când spunem „Nu”
Dieta prin care 1 din 3 oameni din Anglia a scăpat de diabetul de tip 2
Canabisul poate ajuta dependenții de opioide, arată un studiu