Cum vrea un start-up să vândă lumină solară noaptea?

03 09. 2024, 17:00

Un start-up susține că le va permite în curând oamenilor să cumpere lumină solară noaptea. Aceasta va fi reflectată de către o oglindă gigantică montată pe un satelit; dar există multe întrebări fără răspuns despre cum (și dacă) ideea va funcționa cu adevărat.

Conform unui articol al publicației Mashable, start-upul Reflect Orbital a început să primească aplicații pentru „rezervarea unei raze de lumină”, promovând această ofertă printr-un videoclip demonstrativ postat pe X (fosta platformă Twitter).

În demonstrație, fostul intern SpaceX și cofondatorul start-upului, Ben Nowack, este prezentat folosind o aplicație în aer liber, în întuneric, care pare să controleze locația oglinzilor reflectante ale companiei. Pe măsură ce selectează locul unde se află, zona din jurul lui este brusc iluminată ca și cum ar fi sub lumina unor reflectoare. Atât Mashable, cât și un cititor care a comentat la un alt tweet cu videoclipul lui Nowack, subliniază că nu este clar cum a fost filmat videoclipul și dacă este o simulare a serviciului Reflect Orbital sau altceva.

Cum plănuiește un start-up să vândă lumină solară noaptea?

Din păcate, există și mai multe incertitudini legate de start-up. În mod notabil, Reflect Orbital încă nu a lansat satelitul echipat cu oglindă, esențial pentru propunerea sa, deși compania cu sediul în California afirmă pe pagina sa de rezervare că „livrarea” acestor raze de soare va avea loc în a doua parte a anului 2025, subliniază Futurism.

În ciuda acestor afirmații, nu este clar nici cât va costa lansarea și, poate mai important, cât va trebui să plătească consumatorii pentru lumină solară noaptea.

După cum notează Vice în articolul său despre Reflect, nu există un preț listat pe site-ul companiei, iar când reporterii săi l-au intervievat pe Nowack la începutul acestui an, fie nu l-au întrebat despre costuri, fie acesta a refuzat să răspundă. Oricum, probabil că nu va fi tocmai ieftin, având în vedere că și cele mai mici și mai ieftine lansări de sateliți sunt estimate să coste aproximativ un milion de dolari.

Există, de asemenea, șansa ca întreaga inițiativă să eșueze, având în vedere că, în afară de un moment scurt de succes rusesc, alte încercări de a reflecta lumina solară din spațiu au eșuat.

Pe de altă parte, dacă cineva ar putea realiza acest lucru astăzi, probabil acela ar fi exact un fost angajat SpaceX… atât timp cât alții plătesc pentru asta.

Vă recomandăm să citiți și:

În drum spre Jupiter, sonda JUICE a captat imagini de înaltă rezoluție cu Pământul și Luna

Astronomii au făcut observații de cea mai înaltă rezoluție obținută vreodată de pe suprafața Pământului

Test de cultură generală. Cât de mult se pot apropia asteroizii de Pământ?

Astronomii au obținut primele imagini cu suprafața lui Polaris. Cum arată Steaua Nordului?