Houston, avem o problemă: Nava spațială Starliner a început să scoată sunete ciudate

02 09. 2024, 10:54

Astronautul NASA Butch Wilmore ar fi auzit sunete ciudate provenite chiar de la capsula Starliner, încă andocată la Stația Spațială Internațională (ISS). 

„Am o întrebare despre Starliner. Vine un sunet ciudat… nu știu ce anume îl face”, a transmis Wilmore prin radio către centrul de control de la Centrul Spațial Johnson din Houston, Texas, SUA.

Astronautul a spus că nu este sigur dacă există vreo eroare în conexiunea dintre stația spațială și capsula de la Boeing care cauzează sunetele, sau altceva. Astfel, Wilmore i-a rugat pe controlorii de zbor din Houston să încerce să asculte și ei ce se aude în nava spațială. Câteva minute mai târziu, relatează ArsTechnica, centrul de control a transmis că s-au conectat și ascultă ce se întâmplă în interiorul navei Starliner, care este deja andocată la ISS de aproape trei luni.

„A fost ca o pulsație, aproape ca un sonar”

Aflat în capsulă, Wilmore și-a apropiat microfonul de un difuzor din Starliner. La scurt timp după aceea, un sunet asemenea unui „piuit” s-a auzit. „În regulă, Butch, am auzit. A fost ca o pulsație, aproape ca un sonar”, au comunicat cei din centrul de control.

Apoi, sunetul s-a repetat iar Wilmore le-a spus „sunați-ne dacă îi dați de cap”.

Ce produce sunetele ciudate de la capsula Starliner?

Nu a fost clar imediat ce producea sunetele ciudate. În drumul său spre Stația Spațială Internațională, capsula Starliner a continuat comunicațiile cu ISS printr-un sistem de frecvență radio. Odată andocată, însă, s-a făcut trecerea la un sistem audio fix.

Nu este prima dată când astronauții întâlnesc (sau aud) ciudățenii în spațiu. Spre exemplu, în timpul primului zbor spațial cu echipaj uman al Chinei, din 2003, astronautul Yang Liwei a spus că a auzit ceva asemenea unei „găleți de fier care era lovită de un ciocan de lemn” în timp ce se afla pe orbită. Mai târziu, oamenii de știință au concluzionat că sunetul ciudat a provenit de la mici deformații în nava spațială din cauza diferenței de presiune dintre pereții interiori și cei exteriori.

Starliner va reveni pe Pământ în mod autonom

Cel mai probabil, sunetele de la Starliner au o cauză inofensivă, iar Wilmore nu a părut să fie speriat sau panicat. Totuși, orice sunet ciudat merită să fie cercetat cu atenție, având în vedere toate problemele pe care Boeing și NASA le-au întâmpinat cu nava spațială Starliner, inclusiv scurgerile de heliu și propulsoarele defecte. NASA a anunțat la finalul lunii august a.c. că Starliner se va întoarce acasă de una singura, fără echipajul original format din Wilmore și Suni Williams.

Capsula este așteptată acum să revină pe Pământ în mod autonom în ziua de vineri, 6 septembrie a.c. Cât despre echipaj, Wilmore și Williams se vor întoarce acasă abia la anul, în luna februarie, la bordul navei spațiale Crew Dragon de la SpaceX. Cei doi au plecat pentru o misiune de 8 zile, iar în cele din urmă au avut parte de o ședere prelungită la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Unul dintre astronauții Starliner doarme „ca vai de capul lui” la bordul Stației Spațiale Internaționale

Cel mai negru scenariu pentru astronauții Starliner! Au plecat pentru o misiune de 8 zile și s-ar putea întoarce la anul

Dezastrul Starliner continuă pe ISS! NASA amână o altă misiune din cauza capsulei de la Boeing

Blocați în spațiu: NASA și Boeing tot nu știu când vor reveni pe Pământ astronauții capsulei Starliner