Home » Știință » Consumul de alcool al părinților poate afecta generațiile viitoare chiar înainte ca acestea să fie concepute

Consumul de alcool al părinților poate afecta generațiile viitoare chiar înainte ca acestea să fie concepute

Consumul de alcool al părinților poate afecta generațiile viitoare chiar înainte ca acestea să fie concepute
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.09.2024

Condițiile din casa, familia și comunitatea unei persoane afectează capacitatea acesteia de a rămâne sănătoasă.

Oamenii de știință care studiază acești determinanți sociali ai sănătății încearcă să înțeleagă dacă natura sau nutriția are un efect mai puternic asupra capacității unei persoane de a lupta împotriva bolilor.

Deși cercetătorii au recunoscut de mult timp că abuzul de alcool al unui tată afectează negativ sănătatea mintală și dezvoltarea socială a copiilor săi, nu a fost clar dacă, de fapt, consumul de alcool al tatălui are efecte biologice de durată asupra sănătății fizice a urmașilor săi.

Cercetările publicate recent arată că, în realitate, consumul cronic de alcool de către ambii părinți are un efect durabil asupra generației următoare, făcând ca urmașii lor să îmbătrânească mai repede și să devină mai predispuși la boli.

Conform National Institutes of Health, aproape 11% dintre adulții din SUA suferă de o tulburare legată de consumul de alcool. Consumul excesiv de alcool cauzează multiple probleme de sănătate, inclusiv boli hepatice, probleme cardiace, declinul funcției cognitive și îmbătrânirea accelerată.

Părinții pot transmite aceste probleme de sănătate copiilor lor. Tulburările din spectrul alcoolului fetal se referă la o gamă largă de deficiențe fizice, de dezvoltare și comportamentale legate de alcool care afectează până la 1 din 20 de elevi din SUA.

Consumul de alcool al părinților are un efect durabil asupra generației următoare

Copiii cu tulburări din spectrul alcoolului fetal se confruntă cu un debut precoce al bolilor adulte, inclusiv diabet de tip 2 și boli de inimă. Bolile cardiovasculare apar pentru prima dată în timpul adolescenței pentru persoanele cu aceste tulburări, în timp ce restul populației este afectată de obicei la 40-50 de ani.

Copiii cu tulburări din spectrul alcoolului fetal sunt, de asemenea, mai susceptibili de a fi spitalizați și au o durată de viață cu 40% mai scurtă decât copiii fără aceste afecțiuni.

Cu toate acestea, nu a fost clar dacă aceste probleme de sănătate se datorează circumstanțelor de viață – persoanele cu tulburări din spectrul alcoolului fetal au rate ridicate de tulburări psihiatrice, care cauzează stres care le face mai susceptibile la îmbătrânire și boală – sau dacă consumul de substanțe al părinților lor cauzează în mod direct efecte negative de durată asupra sănătății lor.

Cu alte cuvinte, abuzul de alcool al unui părinte înainte de concepție poate influența în mod direct sănătatea fizică și durata de viață a urmașilor săi?

În studiu, cercetătorii au folosit un model de șoarece pentru a măsura efectele consumului de alcool de către mamă, tată sau ambii părinți în preajma concepției asupra îmbătrânirii și bolilor cronice ale descendenților lor. Șoarecii au ales când și cât de mult alcool să bea, scrie ScienceAlert.

Aproape 11% dintre adulții din SUA suferă de o tulburare legată de consumul de alcool

S-a constatat că atât băutura paternă, cât și cea maternă provoacă modificări dăunătoare la nivelul mitocondriilor urmașilor. Mitocondriile – adesea numite bateria celulei – controlează multe aspecte ale îmbătrânirii și sănătății. La fel ca bateria unui telefon mobil, mitocondriile se deteriorează în timp și fac ca celulele să își piardă capacitatea de a repara leziunile și de a controla metabolismul.

Mitocondriile sunt mai mult decât centralele energetice ale celulelor. Experimentele pe șoareci arată că consumul de alcool al tatălui cauzează un defect al funcției mitocondriale care apare mai întâi în timpul dezvoltării fetale și persistă până la vârsta adultă, determinând îmbătrânirea mai rapidă a urmașilor.

De exemplu, expunerea paternă la alcool a cauzat o creștere de două ori a bolilor hepatice legate de vârstă, sugerând că, de fapt, consumul de alcool al părinților – în special al tatălui – ar putea avea implicații semnificative asupra îmbătrânirii și bolilor legate de vârstă.

În mod important, s-a constatat că, atunci când ambii părinți consumau alcool, efectele asupra urmașilor lor erau mai grave decât atunci când doar unul dintre părinți consuma alcool.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Câți șoferi recunosc că s-au urcat la volan după ce au consumat alcool?

De ce viitorii tați ar trebui să aibă grijă cât de mult alcool beau?

O nouă cercetare explorează impactul alcoolului asupra inimii

Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase