Legătura ciudată dintre vârsta noastră biologică și cât de educați au fost bunicii noștri

01 09. 2024, 12:00

Un nou studiu a identificat o influență interesantă asupra uzurii celulelor noastre. Se pare că vârsta biologică este legată de educația bunicilor.

Vârsta biologică este legată de educația bunicilor. Se pare că vârsta biologică ar putea fi influențată de faptul dacă bunicii au obținut sau nu o diplomă universitară, sugerând că beneficiile statutului socioeconomic pot fi transmise nu doar generației următoare, ci și celei de după aceasta. În general, petrecerea unui timp mai îndelungat în educație este asociată cu venituri mai mari și cu o stare de sănătate mai bună pentru indivizi. Acum, se pare că acest efect de domino poate dura mai multe generații, ceva ce anterior asociam cu dieta.

„Știm din studiile pe animale că sănătatea se transmite pe parcursul mai multor generații, de la bunici la nepoți”, spune epidemiologul Agus Surachman, de la Universitatea Drexel (SUA).

„Dar acum avem date umane solide care arată că nu doar factorii socioeconomici ai părinților joacă un rol în sănătatea copiilor, ci această influență se extinde și cu o generație în urmă”, adaugă el.

S-a descoperit că vârsta biologică este legată de educația bunicilor

Pe măsură ce celulele noastre experimentează stresul și uzura vieții de zi cu zi, ele blochează din ce în ce mai mult secvențele de ADN folosind procese chimice, precum metilarea. Aceste măsuri ale proceselor epigenetice nu doar că reflectă un anumit grad de vârstă biologică, dar pot sugera și stresuri care au cauzat modificări genetice similare în generațiile trecute, scrie Science Alert.

Echipa de cercetare a utilizat registre de sondaje, probe de sânge și tampoane de salivă de la 624 de femei de vârstă mijlocie și de la 241 dintre copiii lor, cu vârste cuprinse între 2 și 17 ani. Detalii despre părinții femeilor au fost colectate printr-un studiu anterior realizat la sfârșitul anilor 1980 și în anii 1990.

O analiză a metilării ADN-ului participanților a sugerat că rata îmbătrânirii biologice era mai lentă la copiii ai căror bunici au absolvit o facultate.

Cum influențează această legătură viața copiilor?

Deși diferența nu a fost mare, vorbim despre copii și tineri aflați la începutul vieții, iar aceste diferențe ar putea deveni mai semnificative mai târziu în viață, posibil chiar influențând ratele de mortalitate. Anumiți factori au fost controlați, inclusiv vârsta și indicele de masă corporală (IMC). Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că 14,5% din variabilitatea îmbătrânirii epigenetice a fost influențată de nivelul de educație al mamei, precum și de factori de sănătate, cum ar fi sănătatea cardiovasculară și inflamația.

„Legătura dintre statutul socioeconomic al bunicului și vârsta epigenetică a nepotului este o descoperire remarcabilă”, spune Elissa Epel, de la Universitatea din California, San Francisco (SUA).

„Aceasta deschide o multitudine de posibile explicații și va trebui să fie reprodusă. Deocamdată, știm că sănătatea metabolică precară a mamei este un mediator parțial al acestei relații”, continuă cercetătoarea.

Copiii implicați în studiu vor continua să fie monitorizați pentru a vedea cum evoluează sănătatea lor în timp, dar acest lucru ne amintește de numeroșii factori care influențează starea noastră de bine, factori pe care nu întotdeauna îi putem controla.

„Există o tendință de a învinovăți oamenii pentru sănătatea lor precară. Dar realitatea este că sănătatea este mult mai complexă de atât”, spune Surachman.

„Anumiți factori sunt pur și simplu dincolo de controlul nostru, cum ar fi genetica și epigenetica moștenite, cu care ne naștem. Sper ca acest lucru să ne ajute să fim mai îngăduitori și mai compătimitori cu noi înșine și cu comunitățile noastre”, încheie omul de știință.

Cercetarea a fost publicată în revista Social Science and Medicine.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce poți păți dacă mănânci două felii de șuncă pe zi?

Test de cultură generală. Putem să ne schimbăm grupa de sânge?

Studiu: Pacienții grav afectați de gripă sau COVID-19 pot avea niveluri ridicate de enzime esențiale

Pauza de 5 secunde ar putea ajuta cuplurile să treacă peste certuri