Microplasticele și nanoplasticele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea umană, deoarece pot absorbi toxine. Aceste particule, rezultate din degradarea materialelor plastice, cum ar fi cutiile de prânz, paharele și ustensilele, au capacitatea de a pătrunde în barierele biologice ale corpului uman. Dar o unealtă simplă poate detecta particulele de plastic din mâncare.
Pentru a măsura particulele de plastic din mâncare eliberate din surse cotidiene, cum ar fi paharele de unică folosință și sticlele de apă, cercetătorii au dezvoltat un instrument portabil și ieftin.
Dispozitivul, creat de cercetătorii de la Universitatea British Columbia (Canada), detectează particule de plastic cu dimensiuni cuprinse între 50 de nanometri și 10 microni în doar câteva minute.
Acest dispozitiv, care funcționează în combinație cu o aplicație, utilizează etichetarea fluorescentă pentru a detecta particulele de plastic care sunt prea mici pentru a fi văzute cu ochiul liber. „Dezintegrarea bucăților mai mari de plastic în microplastice și nanoplastice reprezintă o amenințare semnificativă pentru sistemele alimentare, ecosisteme și sănătatea umană”, a declarat dr. Tianxi Yang, profesoară asistentă în cadrul facultății de sisteme alimentare, care a dezvoltat acest instrument.
„Această nouă tehnică permite detectarea rapidă și ieftină a acestor plastice, ceea ce ar putea contribui la protejarea sănătății noastre și a ecosistemelor”, spune ea.
Metodele existente de detectare a microplasticelor necesită personal calificat și echipamente costisitoare. Prin urmare, cercetătorii și-au propus să exploreze o metodă de detectare mai rapidă, accesibilă și mai fiabilă.
Pentru a dezvolta acest instrument portabil, cercetătorii au creat o cutie biodegradabilă, imprimată 3D, care conține un microscop digital fără fir, o lumină LED verde și un filtru de excitație.
Pentru a măsura prezența particulelor de plastic, aceștia au personalizat un software MATLAB cu algoritmi de învățare automată și l-au combinat cu un software de captură a imaginilor. Rezultatul este un instrument portabil care funcționează cu un smartphone sau alt dispozitiv mobil pentru a dezvălui particulele de plastic din mâncare.
Instrumentul necesită doar o cantitate mică de probă lichidă (mai puțin de o picătură de apă) și face ca particulele de plastic să strălucească sub lumina LED verde a microscopului pentru a le vizualiza și măsura. Rezultatele sunt ușor de înțeles, fie că este vorba de un tehnician într-un laborator de procesare a alimentelor sau doar de o persoană curioasă în legătură cu cafeaua sa de dimineață, conform Universității British Columbia.
Un coautor al studiului, Haoming (Peter) Yang, masterand în cadrul facultății de sisteme alimentare, a declarat că odată ce microscopul din cutie capturează imaginea fluorescentă, aplicația potrivește aria pixelilor imaginii cu numărul de particule de plastic. „Afișajul arată dacă sunt prezente plastice și în ce cantitate. Fiecare test costă doar 1,5 cenți”, spune Yang.
În prezent, instrumentul este calibrat pentru a măsura polistirenul, dar poate fi ajustat pentru a măsura diferite tipuri de plastice, cum ar fi polietilena sau polipropilena, după ce algoritmul de învățare automată este modificat.
Pentru a analiza particulele de plastic în alte aplicații practice, cercetătorii intenționează acum să comercializeze dispozitivul.
„Pentru a reduce ingestia de plastic, este important să luăm în considerare evitarea produselor din plastic pe bază de petrol, optând pentru alternative precum sticla sau oțelul inoxidabil pentru recipientele alimentare”, a spus dr. Yang.
„Dezvoltarea materialelor de ambalare biodegradabile este, de asemenea, importantă pentru a înlocui plasticele tradiționale și pentru a ne îndrepta către o lume mai durabilă”, declară cercetătoarea, citată de Interesting Engineering.
Efectele pe termen lung ale ingerării plasticului din băuturi, alimente și chiar din particulele de plastic din aer încă sunt studiate, dar arată motive de îngrijorare, potrivit UBC.
Lucrarea care prezintă instrumentul este disponibilă în revista ACS Sensors.
Carnea cultivată în laborator: cât de aproape suntem de burgerii creați de cercetători
Oamenii de știință au creat vasele de sânge artificiale, care imită venele umane
Lemnul super-negru ar putea îmbunătăți telescoapele, dar și produsele obișnuite
Oamenii de știință au descoperit cheia pentru un somn mai bun