Canabisul poate avea un efect anti-îmbătrânire, au descoperit cercetătorii
S-a demonstrat că tetrahidrocannabinolul (THC), principalul ingredient activ din canabis, inversează semnele convenționale de îmbătrânire a creierului la șoareci – o descoperire care ar putea contribui la găsirea unor modalități de a ne menține creierul mai sănătos și mai ager pentru mai mult timp pe măsură ce îmbătrânim.
Noul studiu se bazează pe ceea ce se știa deja despre sistemul endocannabinoid și receptorul cannabinoid de tip 1 (CB1) din creier și legăturile acestora cu declinul cognitiv treptat care apare odată cu vârsta.
Mai mult, echipa din Germania și Israel a putut observa modul în care au loc efectele anti-îmbătrânire: printr-o cale de semnalizare care implică proteina mTOR, care este asociată cu reglarea sănătoasă a metabolismului celular, și de aici metabolomul (compoziția generală a moleculelor mici din organism).
„Acum am reușit să demonstrăm că tratamentul cu THC are un efect dublu și dependent de țesut asupra semnalizării mTOR și asupra metabolomului”, spune biologul molecular Andras Bilkei-Gorzo de la Universitatea Bonn din Germania.
Unii dintre aceiași cercetători descoperiseră anterior că doze mici de canabis ar putea îmbunătăți memoria și capacitățile de învățare la șoarecii îmbătrâniți, sugerând că ar putea exista o relație între THC și cogniție care merită explorată.
Descoperirea ar putea contribui la menținerea sănătății creierului
În acest studiu, au fost utilizate două grupuri de șoareci: șoareci tineri, în vârstă de aproximativ patru luni, și un grup mai în vârstă, de aproximativ 18 luni. Câțiva șoareci din fiecare grupă de vârstă au primit zilnic o doză mică de THC pe o perioadă de 28 de zile, iar efectele au fost comparate cu cele ale martorilor de aceeași vârstă, scrie ScienceAlert.
Șoarecii tratați cu THC au prezentat o creștere a activității mTOR în creier și o producție mai mare de proteine necesare pentru formarea de noi sinapse între neuroni – care ajută la aproape toate aspectele funcției cerebrale.
Mai mult, activitatea mTOR în țesutul adipos a scăzut în același mod ca în cazul unei diete cu control caloric: Cu alte cuvinte, organismul începe să reducă unele dintre procesele sale de producție în moduri care s-au dovedit anterior că încetinesc și îmbătrânirea biologică.
Speranța unor îmbunătățiri semnificative ale sănătății creierului
„Am ajuns la concluzia că tratamentul pe termen lung cu THC are inițial un efect de îmbunătățire a cogniției prin creșterea producției de energie și proteine sinaptice în creier, urmat de un efect anti-îmbătrânire prin scăderea activității mTOR și a proceselor metabolice la periferie”, spune Bilkei-Gorzo.
Acestea sunt descoperiri potențial foarte interesante pentru protejarea sănătății creierului la bătrânețe. Știm din studiile anterioare că THC ar putea juca un rol în întârzierea apariției demenței, iar drogul afectează în mod clar creierul în unele moduri destul de fundamentale.
Toate acestea trebuie încă să fie observate la om și merită să ne amintim că, de fapt, canabisul a fost asociat atât cu afectarea creierului, cât și cu ajutarea acestuia. Cu toate acestea, dacă aceste mecanisme pot fi exploatate într-un mod sănătos, există speranța unor îmbunătățiri semnificative ale sănătății creierului.
Cercetarea a fost publicată în ACS Pharmacology & Translational Science.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Consumul de canabis, asociat cu apariția cancerului din sfera ORL
5.000 de cultivatori de canabis, grațiați de Regele Marocului
Canabisul în concentrație mai mare, legat de un risc dramatic de episoade psihotice
Consumul de canabis poate duce la infecție fungică dintr-un motiv neașteptat