Home » Știință » Sarcina după sterilizare se întâmplă mai des decât ați crede. Dar cum este posibil?

Sarcina după sterilizare se întâmplă mai des decât ați crede. Dar cum este posibil?

Publicat: 30.08.2024

Sterilizarea tubară este considerată o metodă permanentă de contracepție și este cea mai comună metodă de control al nașterilor la nivelul SUA. Cu toate acestea, un nou studiu condus de Universitatea din California, San Francisco (UCSF), arată că această intervenție eșuează suficient de des încât alte metode contraceptive sunt, de obicei, mai eficiente. Se pare că sarcina după sterilizare este, de fapt, ceva comun.

Autorii studiului au descoperit că între 3-5% dintre femeile din Statele Unite care și-au legat trompele uterine au raportat ulterior o sarcină neplanificată. Acest procentaj de eșec a determinat cercetătorii să sugereze că pacienții care doresc să evite cu siguranță o sarcină viitoare ar trebui să opteze pentru un implant contraceptiv subdermic sau un dispozitiv intrauterin (DIU).

Studiul a fost publicat în revista NEJM Evidence.

Contracepția permanentă, din ce în ce mai căutată

Interesul pentru contracepția permanentă a crescut după decizia Dobbs din 2022 a Curții Supreme a SUA, care a eliminat protecțiile federale pentru serviciile de avort și a limitat accesul la acestea în multe state. Din acest motiv, cercetătorii subliniază importanța informațiilor despre eficiența contraceptivă.

„De la decizia Dobbs, tot mai multe persoane sunt preocupate de impactul pe care o sarcină îl poate avea asupra sănătății și vieții lor de familie. Acest lucru este valabil în special pentru pacienții cu afecțiuni medicale precum diabetul și hipertensiunea, care pot complica sarcina”, a declarat Eleanor Bimla Schwarz, autoare principală a studiului și șefa Diviziei de Medicină Generală Internă de la Zuckerberg San Francisco General.

„Acest studiu arată că sterilizarea tubară nu poate fi considerată cea mai bună metodă de prevenire a sarcinii. Persoanele care utilizează un implant contraceptiv subdermic sau un DIU sunt mai puțin susceptibile de a rămâne însărcinate decât cele care și-au legat trompele”, a adăugat Schwarz.

Sarcina după sterilizare este posibilă

Conform statisticilor naționale, aproximativ 65% dintre femeile cu vârste între 15 și 49 de ani din SUA folosesc contracepție, iar sterilizarea tubară (o intervenție chirurgicală abdominală în care trompele uterine sunt clampate sau tăiate și îndepărtate) este folosită de peste 21% dintre femeile cu vârste între 30 și 39 de ani și de 39% dintre femeile de peste 40 de ani. Aceste intervenții sunt deosebit de frecvente în rândul persoanelor cu venituri mici și al celor cu afecțiuni medicale cronice.

Sterilizarea tubară are ca scop încetarea definitivă a fertilității, dar, conform unor studii mai vechi, sarcina după sterilizare rămâne posibilă. Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi a raportat că mai puțin de 1% dintre paciente rămân însărcinate după sterilizarea tubară.

În noul studiu, autorii au examinat patru runde independente ale National Survey of Family Growth din perioada 2002-2015. Datele au fost colectate de la peste 31.000 de femei, incluzând 4.184 de femei care au raportat că au suferit o sterilizare tubară și au fost focusul studiului.

Sarcina după sterilizare este mai comună decât se credea

În primul an după intervenția tubară, cercetătorii au estimat că 2,9% dintre cele care au raportat că au fost sterilizate în perioada 2013-2015 au rămas însărcinate. Șansa de a rămâne însărcinată a fost mai mare în rândul celor care erau mai tinere la momentul intervenției.

Pacientele care au avut proceduri finanțate de Medicaid nu au fost mai predispuse să rămână însărcinate decât cele cu asigurare privată. În ultimii ani, proporția respondenților care au raportat o sterilizare tubară finanțată de Medicaid a crescut de la 18% în 2002 la aproximativ 36% în perioada 2013-2015.

„Când aleg metoda de contracepție care funcționează cel mai bine pentru ei, oamenii iau în considerare multe aspecte, inclusiv siguranța, comoditatea și cât de repede pot începe să utilizeze metoda. Pentru femeile care au ales o metodă ‘permanentă’, aflarea veștii că au rămas însărcinate poate fi foarte tulburătoare. Se pare că, din păcate, aceasta este o experiență destul de comună”, a spus Schwarz.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum ne afectează sănătatea consumul de sucuri dietetice?

Un studiu alarmant arată că multe mărci de prezervative și lubrifianți conțin chimicale eterne

Teoriile lui Sigmund Freud, greșit interpretate. Ce arată noi analize?

Virusurile antice ar fi jucat un rol mai important decât credeam în evoluția noastră

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase