Home » Știință » Ce poți păți dacă mănânci două felii de șuncă pe zi?

Ce poți păți dacă mănânci două felii de șuncă pe zi?

Foto: Shutterstock
Publicat: 28.08.2024

Dacă ești un fan al mezelurilor, avem vești proaste. Iată ce poți păți dacă consumi două felii de șuncă pe zi.

Consumul de carne roșie și procesată crește substanțial riscul de a dezvolta diabet de tip 2, conform unui nou studiu publicat în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Riscul devine și mai mare dacă consumi doar două felii de șuncă pe zi. Cercetătorii, conduși de Universitatea Cambridge (Anglia), au descoperit această asociere după ce au analizat date de sănătate de la 1,9 milioane de participanți din întreaga lume, în cadrul proiectului InterConnect, o inițiativă finanțată de Uniunea Europeană pentru a studia diabetul și obezitatea.

Două felii de șuncă pot crește riscul de diabet

Unul dintre rezultatele studiului arată că consumul regulat de carne roșie neprocesată, aproximativ 100 de grame pe zi, crește riscul de a dezvolta diabet cu aproximativ 10%. Iar consumul zilnic de 50 de grame de carne procesată, echivalentul a doar două felii de șuncă, crește riscul de diabet cu aproximativ 15%.

„Studiul nostru oferă cele mai complete dovezi de până în prezent ale unei asocieri între consumul de carne procesată și carne roșie neprocesată și un risc mai mare de diabet de tip 2”, a declarat Nita Forouhi, profesoară de epidemiologie la Cambridge și autoare principală a studiului.

„Aceste rezultate susțin recomandările de a limita consumul de carne procesată și carne roșie neprocesată pentru a reduce cazurile de diabet de tip 2 în populație”, continuă specialista, citată de Futurism.

Legătura dintre diabet și consumul de carne

În ansamblu, concluzia studiului este că consumul de carne are o corelație surprinzător de puternică cu riscul de diabet. Chiar și consumul de 100 de grame de carne de pasăre pe zi a crescut șansele de a dezvolta diabet cu un procentaj de 8%, deși analizele ulterioare au arătat că această asociere este mai slabă comparativ cu legăturile dintre carnea roșie și cea procesată.

„Deși rezultatele noastre oferă dovezi mai complete decât erau disponibile anterior despre asocierea dintre consumul de carne de pasăre și diabetul de tip 2, legătura rămâne incertă și necesită cercetări suplimentare”, a spus Forouhi.

Concluzia generală a studiului este surprinzătoare, deoarece înțelepciunea convențională susține că consumul de carbohidrați rafinați este un factor de risc principal pentru diabetul de tip 2.

„Mecanismele subiacente care leagă consumul de carne de dezvoltarea diabetului de tip 2 nu sunt pe deplin stabilite”, se arată în studiu, sugerând că consumul anumitor tipuri de carne perturbă sensibilitatea la insulină sau biomul intestinal, ducând la diabetul de tip 2.

Cercetătorii subliniază că sunt necesare studii suplimentare.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce sunt oamenii infideli? Motivele femeilor versus cele ale bărbaților

Cât de des faci sex? Cât de mult vei trăi depinde chiar și de asta!

Copiii care sar peste micul dejun sunt mai puțin fericiți, arată un studiu

Un studiu incredibil descoperă că numele are efect asupra feței

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase