În drum spre Jupiter, sonda JUICE a captat imagini de înaltă rezoluție cu Pământul și Luna

28 08. 2024, 10:00

This browser does not support the video element.

Camera științifică de înaltă rezoluție a sondei JUICE, care se îndreaptă spre Jupiter, a fost ocupată să capteze imagini de înaltă rezoluție cu Pământul și cu craterele de pe Lună în timp ce nava spațială a zburat pe lângă planeta noastră pentru a folosi gravitația acesteia și a-și redirecționa traiectoria către următoarea destinație în călătoria de opt ani spre sistemul jovian.

JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) este o misiune a Agenției Spațiale Europene lansată în aprilie 2023 către planeta gazoasă. Drumul sondei către Jupiter este unul sinuos, cu vizite întâi la Pământ și Venus. Aceste vizite sunt menite să permită asistențe gravitaționale care ajută JUICE să acumuleze suficientă viteză pentru a se expulza din sistemul solar interior cu un consum minim de combustibil și să se îndrepte către o întâlnire cu Jupiter în iulie 2031.

Prima dintre aceste vizite pe lângă Pământ a avut loc pe 20 august, după ce JUICE a avut o întâlnire apropiată cu Luna cu o zi înainte. Deja au apărut imagini captate de camerele de monitorizare și navigație ale sondei în timpul trecerii, dar acum, oamenii de știință de la ESA au lansat primele imagini de înaltă rezoluție cu Pământul și Luna de la camera științifică a sondei, numită JANUS.

O sondă ESA a capturat imagini de înaltă rezoluție cu Pământul și Luna

JANUS este un acronim pentru expresia latină Jovis, Amorum ac Natorum Undique Scrutator, care se traduce prin „Scrutător al lui Jupiter și al tuturor iubirilor și descendenților săi”, lunile galileene ale lui Jupiter, Io, Europa, Ganymede și Callisto, fiind numite după iubirile lui Zeus (Jupiter la romani) în mitologia greacă.

Odată ce JUICE ajunge în sistemul jovian, va scruta Jupiter și lunile sale. Trecerea pe lângă Pământ și Lună a reprezentat, așadar, un test important al capacităților camerei JANUS, notează Space.com.

De exemplu, suprafața Lunii, lipsită de aer, a oferit un obiectiv cu provocări similare celor de pe suprafețele fără aer ale Europei, Ganymede și Callisto, pe care JANUS este conceput să le cartografieze în detaliu. (Io nu este pe listă, în parte pentru că este o lună vulcanică, nu o lună cu oceane înghețate, și în parte pentru că este atât de aproape de Jupiter încât navigarea către această lună vulcanică ar fi dificilă, deși instrumentele cu rază lungă ale sondei JUICE vor monitoriza vulcanii în erupție ai lui Io).

O cameră cu o rezoluție extraordinară

Atunci când JUICE va intra pe orbită în jurul lui Ganymede în 2033, JANUS va putea fotografia suprafața înghețată a lunii cu o rezoluție de 2,4 metri per pixel, o rezoluție mult mai mare decât orice cameră trimisă anterior în sistemul jovian. Va fi literalmente ca și cum ar cartografia o lume nouă. Pentru context, cu un diametru de 5.268 kilometri, Ganymede este chiar mai mare decât Mercur.

Între timp, atmosfera Pământului a oferit un teren de testare potrivit pentru capacitatea lui JANUS de a fotografia norii. Când camera va fi direcționată către atmosfera lui Jupiter, JANUS va putea vedea detalii în benzile vibrante de nori ale planetei până la o rezoluție de 10 kilometri per pixel.

Echipa de imagistică nu a făcut lucrurile ușoare pentru JANUS în timpul trecerii pe lângă Pământ și Lună. Marii fotografi își iau timp să își alinieze cadrele și să captureze scena perfectă, dar capturarea imaginilor de la distanță, de pe o navă spațială care va fi la o distanțăcurprinsă între 741 milioane și 968 milioane de kilometri de Pământ în timp ce se află pe orbită în jurul lui Jupiter, este o altă poveste, iar imagistica nu va fi întotdeauna perfectă. Astfel, echipa de imagistică a blurat în mod deliberat unele imagini ale Pământului și Lunii pentru a vedea cum se comportă algoritmii camerei pentru recuperarea rezoluției pentru a recupera imaginile.

Ce urmează după aceste imagini de înaltă rezoluție cu Pământul și Luna?

Pentru alte imagini, echipa a saturat parțial expunerea pentru a testa cum afectează saturația părțile nesaturate ale imaginii. Au experimentat cu diferite setări ale camerei și timpi de expunere și, în general, au pus camera JANUS la încercare. După cum se poate vedea din imagini, camera și nava spațială au trecut testul cu brio.

Acum totul este pregătit pentru următoarea fază a lungii călătorii către Jupiter. Trecerea pe lângă Pământ a modificat traiectoria lui JUICE, încetinind sonda cu un total de 5,7 kilometri pe secundă și schimbându-i traiectoria cu 100 de grade, astfel încât să se poată îndrepta acum către Venus, de unde va primi un impuls gravitațional în august 2025. Această întâlnire va lansa JUICE înapoi spre Pământ, cu alte două treceri în septembrie 2026 și ianuarie 2029, moment în care va primi impulsul final către Jupiter.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce vrea o companie să amplaseze lumini „stradale” pe Lună?

Un semnal detectat în cea mai mare explozie observată vreodată indică o anihilare totală

Oamenii de știință anunță că au găsit un material-minune pe Lună

Astronomii spun că o stea din Calea Lactee este mai veche decât însuși Universul