De ce pisicile nu suportă ușile închise?
Dacă ai văzut vreodată o pisică în fața unei uși închise, ai observat probabil cât de mult pare să o enerveze. Pisica poate să-și strecoare o labă pufoasă pe sub crăpătură, să zgârie ușa sau chiar să o atace, scoțând miorlăituri agitate. De ce pisicile urăsc ușile închise?
De ce pisicile urăsc ușile închise? Atât evoluția, cât și proprietarii de animale au un rol în acest comportament, spun experții.
O parte din acest comportament se datorează faptului că pisicile sunt curioase și suferă de ceea ce numim „FOMO” (teama de a rata ceva), explică dr. Karen Sueda, medic veterinar specializat în comportament.
De ce pisicile urăsc ușile închise? Din curiozitate!
„Este puțin din teama de a rata ceva. Este teama de genul: ‘Nu știu ce e de cealaltă parte și vreau să văd și să descopăr’”, a spus Sueda pentru Live Science.
Pisicile sunt creaturi natural curioase și le place să monitorizeze tot ce se întâmplă în teritoriul lor, care include casa stăpânului. Acest control le ajută să supraviețuiască în sălbăticie, dar poate duce la comportamente pe care le putem interpreta ca fiind ciudate, cum ar fi atacarea unei uși.
„Pisicile doresc să controleze accesul la spații, nevoi de bază vitale și teritoriu. Acest lucru nu le face rele. Le face doar să fie o specie care este atât prădător, cât și pradă, care trebuie să vâneze pentru a supraviețui, dar și să se simtă în siguranță în mediul lor”, a explicat Ingrid Johnson, consultantă în comportamentul pisicilor.
Cele trei C-uri teribile
O ușă închisă lovește în toate cele „trei C-uri teribile” pe care le urăsc pisicile, conform comportamentistei Jane Ehrlich: nu suportă să nu aibă de ales (Choice), să nu fie în Control și urăsc schimbarea (Change). Deși pisicile nu doresc neapărat să fie implicate în ceea ce se întâmplă dincolo de ușă, ele vor să știe ce se petrece, a explicat aceasta.
Pisicile se bucură, de asemenea, de atenția din partea stăpânilor lor, lucru pe care o ușă închisă îl elimină. Un studiu din 2017, publicat în jurnalul Behavioural Processes, sugerează că majoritatea pisicilor preferă interacțiunea cu oamenii în detrimentul altor stimuli, cum ar fi mâncarea sau jucăriile. Iar pisicile nu înțeleg că o ușă închisă este o situație temporară, a adăugat Johnson.
„Ele știu doar că locul la care aveau acces, unde se simt în siguranță sau unde le place să doarmă, să se odihnească sau să mănânce le-a fost brusc luat”, a completat consultanta.
Pentru a reduce anxietatea pisicilor, stăpânii ar trebui să mențină consistența în ceea ce privește accesul pisicilor la anumite zone ale casei, a recomandat Johnson. Așadar, dacă nu vrei ca pisica să intre în sufragerie, nu bloca accesul doar atunci când ai vizitatori; fă acea zonă inaccesibilă tot timpul.
Deși pisicile manifestă adesea comportamente de căutare a atenției în jurul ușilor închise, uneori acestea pot fi cu adevărat stresate. Comportamente precum miorlăitul frenetic, urechile aplatizate și sâsâitul indică faptul că o pisică este cu adevărat deranjată, a spus Sueda. Dacă stăpânii au îngrijorări legate de comportamentul pisicii lor, ar trebui să viziteze un medic veterinar pentru a exclude orice problemă de sănătate, a sfătuit aceasta.
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Care insectă face un lapte mai hrănitor decât vacile?
Apetitul Braziliei pentru carnea de rechin pune în pericol speciile
Poluarea luminoasă ademenește peștii mici în plasa prădătorilor
Specii de ciuperci psihedelice necunoscute științei, descoperite în Africa