Cercetătorii chinezi au descoperit cum să extragă apă din regolitul selenar

29 08. 2024, 17:00

Folosind o metodologie complet nouă, oamenii de știință din China au descoperit un truc surprinzător de simplu pentru a extrage apă din regolitul selenar.

Potrivit South China Morning Post și altor surse, noua tehnică a fost testată pe mostre de regolit aduse înapoi de misiunea Chang’e 5 a Chinei din 2020, prima misiune care a adus mostre de sol selenar pe Pământ în ultimii 44 de ani.

Aceste descoperiri sugerează nu doar că locuitorii unei eventuale baze selenare ar putea produce apă din regolitul selenar, dar și că ar putea folosi subprodusele procesului de extragere a apei pentru a ajuta la construirea bazelor lor.

Descoperirile au fost publicate în revista The Innovation, fondată în 2020 de tineri oameni de știință chinezi.

Cercetătorii au reușit să obțină apă din regolitul selenar

Când au analizat mostrele, cercetătorii de la Academia Chineză de Științe au descoperit că acestea conțineau concentrații mari de hidrogen și oxigen, alături de alte elemente.

Când au fost încălzite la temperaturi care depășesc aproximativ 982 de grade Celsius, acele elemente au produs vapori de apă, conform televiziunii naționale chineze CCTV. Interesant este că solul în sine pare să se topească după atingerea acestui prag de temperatură. Pe lângă descoperirea vaporilor de apă, cercetătorii au aflat prin intermediul experimentelor lor mai multe despre regolit decât se știa anterior.

De exemplu, unele dintre mineralele bogate în hidrogen găsite în mostrele de regolit de la Chang’e 5 par să fi fost create datorită expunerii de miliarde de ani la vântul solar. Când mineralele sunt încălzite, compușii nu doar că produc vapori de apă, ci și fier și sticlă ceramică.

Se spune că doar un singur gram de sol selenar poate produce între 51 și 76 de miligrame de apă. Astfel, cercetătorii au estimat că o tonă de astfel de sol ar putea produce aproximativ 49 de litri de apă, notează Futurism.

Produsele secundare ale extragerii apei, utile și ele

Echipa de la Academia Chineză de Științe propune, potrivit SCMP, ca la viitoarele baze selenare, solul să fie încălzit prin concentrarea luminii solare cu oglinzi concave. Fierul produs ca subprodus al acestei metode ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru a construi componente electronice, iar solul topit ar putea avea aplicații în construcția de structuri.

Deși cercetătorii au avertizat că sunt necesare mai multe studii pentru a determina fezabilitatea extragerii apei pe Lună folosind această nouă metodă de încălzire, descoperirile sunt totuși revoluționare.

Vă recomandăm să citiți și:

S-a aflat de unde a venit asteroidul care a ucis dinozaurii

Chinezii susțin că au creat aurul mai rezistent

De ce fotografiile cu galaxia Calea Lactee nu sunt reale? Nu este nicio conspirație la mijloc

Criza din cosmologie, aproape rezolvată cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb