Test de cultură generală. Putem să ne schimbăm grupa de sânge?

27 08. 2024, 11:00

Iată o curiozitate pentru toate persoanele care sunt pasionate de medicină: putem să ne schimbăm grupa de sânge?

Putem să ne schimbăm grupa de sânge? Acest lucru este, într-adevăr, posibil.

Oamenii au de obicei aceeași grupă de sânge toată viața. Cu toate acestea, după un transplant de măduvă osoasă sau după anumite tipuri de infecții, grupele de sânge se pot schimba, explică Britannica.

Putem să ne schimbăm grupa de sânge?

Chiar și când îți știi grupa sanguină, în cazuri foarte rare, aceasta poate suferi modificări. Uneori, schimbarea poate fi temporară. Persoanele cu tipuri rare de sânge pot primi transfuzii de sânge de la donatori cu sânge O negativ, adesea denumit „tipul de sânge universal”.

„Un pacient AB poate primi suficiente unități de sânge O în timpul unei transfuzii încât aproape toate celulele lor roșii să fie de tip O. În câteva luni, măduva osoasă a pacientului ar trebui să înlocuiască natural sângele transfuzat cu sângele său original”, explică Our Blood Institute (SUA).

Apoi sunt transplanturile de măduvă osoasă. Celulele roșii din sânge sunt produse în măduva osoasă, iar dacă primești un transplant de măduvă osoasă de la un donator cu un alt tip de sânge, grupa de sânge se va schimba. Acest lucru are, desigur, implicații practice pentru îngrijirea medicală, notează IFL Science.

Un caz rar în care schimbarea grupei de sânge este posibilă

De asemenea, este posibil, deși mai rar, să pară temporar că ai un alt tip de sânge din cauza unei infecții bacteriene. Cunoscut sub numele de „fenomenul B dobândit”, acesta afectează doar persoanele cu grupa de sânge A și, de obicei, apare la pacienții cu sepsis, cancer de colon sau obstrucție intestinală.

„Antigenul B dobândit este o situație specială care apare atunci când un pacient de grupă A, în timpul unei infecții, este expus la anumite bacterii gram-negative care secretă enzime capabile să modifice antigenul A de pe suprafața RBC, transformând N-acetil-D-galactozamina în D-galactozamina, care seamănă cu D-galactoza (antigenul B) și va reacționa cu reactivii anti-B. Acest fenomen se va rezolva odată ce pacientul se recuperează”, explică experții.

Vă recomandăm să citiți și:

Anestezicele ar funcționa prin inducerea haosului în creier

Noi speranțe în lupta cu HIV, după ce încă un bărbat a fost vindecat de virus

Oamenii de știință au descoperit, în sfârșit, cheia pentru combaterea cancerului pancreatic

Test de cultură generală. Funcționează sau nu detectoarele de minciuni?