A fost găsit cel mai mare observator astronomic al egiptenilor antici. Era construit din chirpici!
O misiune egipteană coordonată de Consiliul Suprem al Antichităților a descoperit ceea ce ar putea fi primul și cel mai mare observator astronomic cunoscut în Egipt în secolul VI î.e.n.
Descoperirea a fost făcută la Templul Buto, la situl arheologic Tell El-Fara’ din guvernoratul Kafr el-Sheikh. Observatorul a fost construit din chirpici și a fost un important centru pentru studiul fenomenelor astronomice. A fost folosit, de asemenea, pentru a urmări mișcările Soarelui, Lunii, și ale stelelor. Totodată, observatorul astronomic a avut un rol important în stabilirea datelor pentru ceremonii oficiale și festivaluri religioase, cum ar fi încoronări și începutul anului agricol.
„Arată cunoștințele astronomice avansate ale egiptenilor antici, inclusiv abilitatea lor de a stabili calendarul solar și datele religioase și agricole importante”, a precizat dr. Mohamed Ismail Khaled, secretar general al Consiliului Suprem al Antichităților, potrivit ArcheologyMag.
Cum au folosit egiptenii astronomia?
Stilul arhitectural al observatorului, precum și artefactele găsite la fața locului, demonstrează cum au folosit egiptenii astronomia pentru a-și alinia practicile religioase cu evenimentele cerești.
Observatorul este o structură impunătoare ce acoperă aproximativ 850 de metri pătrați. Arheologii au găsit un coridor central în formă de „L”, construit din chirpici, ce seamănă cu intrările de la templele egiptene antice. Intrarea este orientată spre Est, astfel că permite Soarelui să lumineze interiorul în timpul anumitor momente din an, fapt ce demonstrează încă o dată scopul clădirii, anume observațiile astronomice. În acest coridor, arheologii au descoperit și o platformă de piatră gravată cu elemente astronomice, cum ar fi răsăritul și apusul.
Echipele de excavare au mai găsit și artefacte
În afară de observatorul astronomic, echipele de excavare au mai găsit și artefacte. Printre acestea s-a numărat și o statuie din cea de-a 26-a Dinastie care îl înfățișează pe Psamtik al II-lea în timp ce ține în mâini o statuie cu Osiris.
Aflat între Nil și lacul Buto, situl Tell El-Fara’in, cunoscut și ca orașul antic Buto, a fost un centru ceremonial dedicat zeiței Wadjet (sau Stăpâna Cerului), protectoarea Egiptului. Mai mult, faptul că orașul s-a aflat aproape de căi navigabile și Delta Nilului cel mai probabil a contribuit la proeminența sa ca centru atât religios, cât și științific.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un observator astronomic din România a surprins un obiect care gonește printre stele
Premieră astronomică în România: Cercetătorii din Bârlad au observat o novă extragalactică
O structură circulară misterioasă din Grecia i-a uimit pe arheologi