Consumul de canabis, asociat cu apariția cancerului din sfera ORL
Pentru prima dată, mai mulți americani consumă în mod regulat canabis decât alcool. Deși mare parte din populație consideră că fumatul de iarbă în scopuri recreative este o alternativă mai sigură la consumul de tutun sau chiar de alcool, există o lipsă de dovezi privind impactul pe termen lung al drogului asupra sănătății.
Puținele informații disponibile sugerează că acesta ar putea să nu fie atât de inofensiv pe cât cred unii. O nouă investigație constată că un consum excesiv de canabis poate crește riscul de apariție a oricărui tip de cancer din sfera ORL, potrivit Science Alert.
Primul studiu elocvent în domeniu
Autorii studiului, conduși de epidemiologul Tyler Gallagher de la Universitatea din California de Sud, spun că rezultatele lor ar trebui „interpretate cu prudență”, deoarece există posibilitatea să nu fi controlat pe deplin consumul de alcool și tutun – toate acestea putând contribui la riscul de apariție a cancerului de cap sau gât.
Mai mult, studiul nu a măsurat cantitatea de canabis consumat de participanți, frecvența și modalitatea (dacă a fost vaporizat, fumat sau ingerat).
Cu toate acestea, chirurgul ORL Niels Kokot de la University of Southern California a declarat acesta este unul dintre primele studii – și cel mai mare de care avem cunoștință până în prezent – care asociază cancerul cu consumul de canabis.
„Detectarea acestui factor de risc este importantă, deoarece cancerul de tip ORL poate fi prevenit odată ce oamenii știu ce comportamente cresc riscul”, explică acesta.
Cât de riscant este consumul de canabis
Cercetarea s-a bazat pe 20 de ani de înregistrări clinice aparținând unui număr de 116 076 de persoane diagnosticate cu o tulburare legată de consumul de canabis care era „suficient de substanțială pentru a provoca simptome fizice sau emoționale cu incapacitatea de a înceta consumul de canabis”.
Acest grup a fost apoi comparat cu o cohortă de aproape 4 milioane de persoane care nu aveau tulburări legate de consumul de canabis. În cele din urmă, riscul relativ de apariție a cancerului a fost de 3,5 până la 5 ori mai mare pentru persoanele consumatoare decât celelalte.
Rezultatele sunt intrigante, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă această asociere este cauzală și ce mecanisme ar putea fi în joc, spun autorii studiului. Cohorta actuală a fost presupusă a fi mari consumatori de canabis, dar consumul lor real nu a fost niciodată măsurat corespunzător.
Vă recomandăm să citiți și:
Oamenii de știință au găsit rețeaua neuronală vitală pentru creativitate
Un medicament a restabilit amintirile pierdute din cauza bolii Alzheimer
Cât de nesănătos mănâncă, de fapt, studenții?
Inteligența Artificială a diagnosticat boli pe baza unor fotografii