Home » Știință » Alan Shepard, primul american în spațiu și singurul om care a jucat golf pe Lună

Alan Shepard, primul american în spațiu și singurul om care a jucat golf pe Lună

Alan Shepard, primul american în spațiu și singurul om care a jucat golf pe Lună
Sursa foto: Domeniu Public
Publicat: 20.08.2024

De-a lungul istoriei, astronauții au fost văzuți ca eroi și pionieri ai explorării spațiale. Pentru unii, ideea de a fi printre cei aleși care au avut oportunitatea să călătorească în spațiu și să contribuie la progresul umanității fiind mai mult decât motivantă, ea reprezentând fie un vis de o viață – dorința profundă de a descoperi necunoscutul, de a explora noi teritorii și de a înțelege mai bine universal în care trăim, fie o realizare care au considerat că le-a completat existența ori o ambiție născută din dezideratul de a își reprezenta țara sau de a contribui semnificativ la progresul științei.

Călătoria în spațiu poate fi una dintre cele mai extreme provocări fizice și mentale la care poate fi supus un individ, iar pentru unii, depășirea acestor limite personale a fost o motivație puternică, pasiunea lor pentru spațiu începând, în multe cazuri, încă din copilărie.

Dar cine a reușit să se califice pentru a atinge statutul de astronaut? Acest aspect, cu siguranță, a implicat selecția celor mai buni candidați din întreaga lume, agențiile spațiale precum NASA (Administrația Națională Aeronautică și Spațială) sau ESA (Agenţia Spaţialã Europeanã) desfășurând programe intensive de selecție pentru identificarea celor mai potriviți candidați pentru misiunile spaţiale.

Aspiranții la statutul de astronaut dețin, de obicei, o diplomă de licență într-un domeniu legat de inginerie, științe biologice, științe fizice, informatică sau matematică. De asemenea, astronauții trebuie să treacă un examen medical riguros pentru a se asigura că pot rezista la condițiile fizice impuse de călătoriile în spațiu (inclusiv îndeplinirea anumitor cerințe de înălțime și greutate, o vedere și un auz bune și să nu aibă anumite afecțiuni medicale cum ar fi cele cardiovasculare, neurologice, tulburări respiratorii, diabet zaharat necontrolat, probleme psihologice sau psihiatrice, infecții cornice sau boli contagioase, afecțiuni musculo-scheletale etc), au nevoie de o bază solidă în matematică și de experiență în domenii precum ingineria, programarea calculatoarelor sau fizica, trebuie să fie capabili să lucreze eficient în situații de presiune excesivă și să ia decizii critice în condiții de stres, abilități excelente de comunicare și capacitatea de a lucra în colaborare cu alții într-un mediu de echipă. Odată selectați, astronauții sunt supuși unei instruiri extinse pentru a-i pregăti pentru rolul lor în misiunile spațiale, de la instruire în sala de clasă, simulări și experiențe practice în utilizarea sistemelor și echipamentelor din navele spațiale.

Călătoriile în spațiu sunt imprevizibile, așa că astronauții trebuie să fie adaptabili și capabili să facă față unor situații neașteptate. Este posibil ca aceștia să fie nevoiți să se adapteze la traiul în spații închise pentru perioade lungi de timp ori să facă față efectelor fizice ale microgravitației asupra corpului lor.

Până în ianuarie 2023, existau 41 de astronauți activi, 18 astronauți de conducere, 10 candidați la statutul de astronauți și 288 de foști astronauți ori specialiști în sarcini utile, inclusiv cei care au părăsit NASA și cei care au decedat. De asemenea, până în februarie 2024, 644 de persoane au atins altitudinea spațiului conform definiției FAI a limitei spațiului, iar până în februarie 2024, 681 de persoane au atins altitudinea spațiului conform definiției USAF și 610 persoane au ajuns pe orbita Pământului.

Explorând frontiera finală, adică spațiul, au fost câteva personalități care și-au imprimat numele dincolo de limitele pământului începând cu Yuri Gagarin, Neil Armstrong, Alan Shepard – despre care vom spune mai multe în acest articol – Buzz Aldrin, John Glenn, Valentina Tereshkova, Sally Ride, Chris Hadfield, Christa McAuliffe, Mae Jemison, Scott Kelly, Tim Peake și nu în ultimul rând, românul nostru Dumitru Prunariu.

Dar cine a fost Alan Shepard?

Alan Bartlett Shepard Jr. (1923 – 1998) a fost un astronaut american care a adus contribuții semnificative la explorarea spațiului. A fost primul astronaut american și al doilea om după Iuri Gagarin care a călătorit în spațiu (ca unul dintre membrii grupului Mercury Seven al NASA, în 1961), mai târziu devenind a cincea cea mai în vârstă persoană și singurul astronaut din Mercury Seven care a pășit pe Lună, în timpul misiunii de pe Lună lovind inclusiv două mingi de golf.

(Din grupul Mercury Seven selectați de NASA în aprilie 1959 pentru a pilota primele zboruri spațiale cu echipaj uman ale Statelor Unite au mai făcut parte, în afară de Alan Shepard, Scott Carpenter, Gordon Cooper, John Glenn, Gus Grissom, Wally Schirra și Deke Slayton).

Alan Shepard s-a născut la 18 noiembrie 1923 în Derry, New Hampshire. A urmat cursurile școlilor primare și secundare din East Derry și Derry, New Hampshire; a primit o diplomă de licență în științe de la Academia Navală a Statelor Unite în 1944, o diplomă onorifică de masterat în arte de la Dartmouth College în 1962 și un doctorat onorific în științe de la Universitatea Miami (Oxford, Ohio) în 1971, precum și un doctorat onorific în științe umaniste de la Franklin Pierce College în 1972. A absolvit Școala de Piloți de Teste Navale în 1951; Colegiul de Război Naval, Newport, Rhode Island, în 1957.

A participat la acțiuni în cadrul marinei de suprafață în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar după ce a devenit aviator naval în 1947, a devenit pilot de încercare în 1950.

În 1959, Shepard a fost selectat ca unul dintre cei șapte astronauți ai NASA Mercury Seven, la 5 mai 1961 intrând în istorie ca primul american care a călătorit în spațiu la bordul navei spațiale Freedom 7, într-un zbor suborbital, marcând totodată o etapă importantă în eforturile de explorare spațială ale Americii.

Al doilea zbor spațial al lui Shepard a fost în calitate de comandant al navei spațiale Apollo 14, în ianuarie-februarie 1971. În timpul acestei misiuni, a aterizat pe Lună împreună cu Edgar Mitchell, în timp ce Stuart Roosa a rămas pe orbita lunară. Shepard și Mitchell au efectuat două plimbări pe Lună, colectând mostre și efectuând experimente. În special, Shepard a lovit și mingi de golf pe suprafața lunară, demonstrând atât curiozitatea științifică, cât și ingeniozitatea umană.

(Edgar Mitchell, 1930 – 2016, a fost ofițer și aviator al Marinei Statelor Unite, pilot de încercare, inginer aeronautic, ufolog și astronaut NASA. În calitate de pilot al modulului lunar al misiunii Apollo 14 din 1971, a petrecut nouă ore de lucru pe suprafața lunară, în regiunea Fra Mauro Highlands, și a fost a șasea persoană care a pășit pe Lună)

(Stuart Allen Roosa, 1933 – 1994, a fost inginer aeronautic american, pilot al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, pilot de încercare și astronaut NASA, pilotul modulului de comandă al misiunii Apollo 14).

Alan Shepard apare în secvența de început a filmului Star Trek: Enterprise, a cărui premieră a avut loc la 26 septembrie 2001, ca parte a unui scurt montaj cu imagini istorice de explorare spațială, care include și o captură din zborul suborbital al lui Shepard.

Contraamiralul Shepard a înregistrat un total de 216 ore și 57 de minute în spațiu, dintre care 9 ore și 17 minute au fost petrecute în EVA pe suprafața lunară. Și-a reluat îndatoririle de șef al Biroului Astronauților în iunie 1971 și a îndeplinit această funcție până la pensionarea de la NASA și de la Marina Militară, la 1 august 1974. După plecarea de la NASA, Shepard a deținut o afacere privată în Houston, Texas și a fost președintele Fundației Mercury Seven, o organizație non-profit care oferă burse de studii universitare în domeniul științei pentru studenții merituoși

Shepard a fost diagnosticat cu leucemie limfocitară cronică în 1996 și a murit din cauza complicațiilor bolii la 21 iulie 1998, în Pebble Beach, California. Avea 74 de ani.

În 2011, imaginea sa a apărut pe un timbru poștal comemorativ din SUA, fără valoare nominală, pentru a onora proiectul Mercury al programului spațial american. Deasupra chipului lui Alan Shepard scrie „Alan Shepard: Primul american în spațiu”.

Surse:

https://www.nasa.gov/learning-resources/for-kids-and-students/who-was-alan-shepard-grades-k-4/

https://www.speakeragency.co.uk/blog/famous-astronauts

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință anunță că au găsit un material-minune pe Lună

Astronauții au aflat cât de repede trece timpul pe Lună

Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună

Oamenii se întorc pe Lună. Și, pentru prima data în istorie, nu va mai fi vorba despre un american

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Legenda rock Jon Bon Jovi a salvat o femeie aflată pe marginea unui pod
Legenda rock Jon Bon Jovi a salvat o femeie aflată pe marginea unui pod
Geniul aviaţiei româneşti care a murit din cauza „iubirii” sale
Geniul aviaţiei româneşti care a murit din cauza „iubirii” sale
Un turist însoțit de copil a sfidat inspectorii silvici ca să-și facă poze cu ursul pe Transfăgărășan
Un turist însoțit de copil a sfidat inspectorii silvici ca să-și facă poze cu ursul pe Transfăgărășan
Nepoata lui Mussolini critică partidul premierului Giorgia Meloni, spune că este prea de dreapta
Nepoata lui Mussolini critică partidul premierului Giorgia Meloni, spune că este prea de dreapta
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice în Marea Japoniei
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice în Marea Japoniei
Succes pentru Polaris Dawn, prima ieșire comercială în spațiul cosmic
Succes pentru Polaris Dawn, prima ieșire comercială în spațiul cosmic
Sunt câinii de rasă mixtă cu adevărat mai sănătoși decât cei de rasă pură?
Sunt câinii de rasă mixtă cu adevărat mai sănătoși decât cei de rasă pură?
O nouă specie de dinozaur din Cretacic, descoperită în Spania
O nouă specie de dinozaur din Cretacic, descoperită în Spania
Un studiu confirmă: Există o legătură bizară între Alzheimer și bolile de inimă!
Un studiu confirmă: Există o legătură bizară între Alzheimer și bolile de inimă!
Prima casă pe Lună va fi lansată de o misiune japoneză în decembrie 2024
Prima casă pe Lună va fi lansată de o misiune japoneză în decembrie 2024
Test de cultură generală. Unde este pepenele considerat legumă?
Test de cultură generală. Unde este pepenele considerat legumă?
WASP-76b, planeta infernală cu „vânturi de fier” și temperaturi de 2.000 de grade Celsius
WASP-76b, planeta infernală cu „vânturi de fier” și temperaturi de 2.000 de grade Celsius
Inflaţia din Statele Unite a scăzut, astfel că Rezerva Federală se pregăteşte să taie dobânzile
Inflaţia din Statele Unite a scăzut, astfel că Rezerva Federală se pregăteşte să taie dobânzile
Dunărea este atât de secată încât ies la suprafață epave din Al Doilea Război Mondial
Dunărea este atât de secată încât ies la suprafață epave din Al Doilea Război Mondial
Ce au spus Kamala Harris și Donald Trump atunci când microfoanele erau oprite?
Ce au spus Kamala Harris și Donald Trump atunci când microfoanele erau oprite?
O celebră companie americană, veche de 155 de ani, își schimbă numele
O celebră companie americană, veche de 155 de ani, își schimbă numele
Germania impune controale la toate granițele. Ce trebuie să știe românii?
Germania impune controale la toate granițele. Ce trebuie să știe românii?
Concertele lui Taylor Swift au adus un record de pasageri pe aeroportul Heathrow
Concertele lui Taylor Swift au adus un record de pasageri pe aeroportul Heathrow