Secretul egoismului: cât de eliberați suntem atunci când spunem „Nu”

21 08. 2024, 12:00
Sursa foto: Shutterstock

Suntem condiționați să le facem pe plac celorlalți, să fim de acord cu anumite lucruri pentru a evita să rănim sentimente ori să supărăm. Dar uneori, pentru a fi fericiți, trebuie să ne prioritizăm propriile nevoi, spun specialiștii.

„Mama mea a trecut printr-o transformare remarcabilă de când a rămas văduvă, acum mai bine de un an. Ea are o nouă mantră, care este: Aș prefera să nu. Cred că a văzut-o pe un meme de broderie. Oricare ar fi originea ei, am găsit-o inspirată și cred că poate fi o lecție cheie pentru construirea unei vieți mai bune”, spune Moya Sarner, psihoterapeut.

Altruismul, insuflat chiar din copilărie

Ni se spune de la o vârstă foarte fragedă că nu ar trebui să fim egoiști – fetele mai mult decât băieții și mamele mai mult decât oricine, dar cu toții experimentăm această presiune din partea societății.

Ceea ce conștientizăm mai puțin este presiunea din interior, acest instinct pe care mulți dintre noi îl avem, conform căruia propriile noastre nevoi și dorințe trebuie ignorate, neglijate și reduse la tăcere, notează The Guardian.

Da, consecința este că le facem pe plac altor oameni, dar aceasta este o analiză foarte superficială a ceea ce se întâmplă cu adevărat. Nu este neapărat de acolo de unde provine compulsia. Constrângerea ar putea proveni din reducerea la tăcere și înfometarea propriilor noastre nevoi și dorințe.

Pentru a construi o viață mai bună, este necesar un anumit grad de egoism, de prioritizare a dorințelor și nevoilor tale în detrimentul altora. Nu tot timpul, nu în orice situație, dar suficient de mult timp și în suficiente situații care contează cel mai mult pentru noi.

De ce ne este greu să spunem „nu”

„Nu sugerez să renunți la toate responsabilitățile sau să fii inutil de crud, dar o parte din maturizare și devenirea propriei persoane implică descoperirea propriilor dorințe și priorități și asigurarea faptului că trăiești viața pe care vrei să o trăiești, mai degrabă decât viața pe care alții vor să o trăiești. A face acest lucru înseamnă uneori să pui sentimentele tale înaintea celor ale altora, să știi de ce o faci și să recunoști că îi poți răni pe cei pe care îi iubești”, explică specialistul.

Poate că acesta este și motivul pentru care este atât de greu să spunem nu: nu vrem să îi rănim pe cei pe care îi iubim. Nu vrem să le provocăm durere, furie sau frustrare. Ca și cum acea durere, furie și frustrare ar fi insuportabile.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ayn Rand, scriitoarea care a dezvoltat „obiectivismul” filosofic – egoismul rațional este o virtute; altruismul (auto-sacrificiul) este un viciu

Cercetătorii arată cum a supraviețuit o genă egoistă

Nopțile albe îi fac pe oameni mai egoiști și asociali, arată un studiu recent

Harrison Ford, de la dulgher la star de cinema. Meseriașul de la Hollywood