Canabisul poate ajuta dependenții de opioide, arată un studiu
Canabisul ar putea ajuta unele persoane să înceteze sau să reducă consumul de opioide, arată o nouă cercetare de la University of Southern California, Statele Unite.
„Am intervievat 30 de persoane care consumau opioide și canabis și injectau droguri”, a declarat Sid Ganesh, doctorand la facultatea de medicină a USC și autor principal al studiului.
Participanții, care primeau servicii de la o clinică de metadonă și un schimb de seringi din Los Angeles, au declarat că canabisul a fost un instrument util pentru a ajuta la gestionarea consumului lor de opioide, în parte pentru că a devenit mult mai ușor de accesat în ultimii ani.
Studiul, concentrat în special asupra trăirilor oamenilor
Pacienții care suferă de tulburări cauzate de consumul de opioide trebuie adesea să treacă prin multe obstacole pentru a avea acces la tratamente vitale, cum ar fi suboxona și metadona, precum și naloxona, medicament care inversează supradozajul.
Studiul a primit finanțare federală prin intermediul Institutului Național pentru Abuzul de Droguri, care a sprijinit până acum cercetările privind mai degrabă efectele negative ale canabisului decât beneficiile potențiale. În egală măsură, studiul este unic deoarece utilizează date calitative și se concentrează pe experiența trăită de persoanele care consumă droguri.
„Trebuie să înțelegeți ce se întâmplă în viața oamenilor”
Ganesh spune că cercetarea calitativă oferă o perspectivă asupra a ceea ce funcționează de fapt pentru populațiile studiate. Un procent de 57% dintre participanții la studiul nu aveau o locuință sau o locuință stabilă, iar 70% câștigau mai puțin de 2.100 de dolari pe lună.
„Trebuie să înțelegeți ce se întâmplă în viața oamenilor”, a spus Ganesh.
Orice informație care poate ajuta la înțelegerea relației complicate dintre dependența de opioide, supradoză și consumul de canabis este necesară, notează The Guardian.
Decesele cauzate de supradozele de opioide au crescut în ultimii ani, numărul victimelor fiind de peste 80.000 numai în 2022. Mai multe studii sugerează că legalizarea canabisului a ajutat oamenii să își reducă consumul de opioide, dar dovezile sunt mixte în ceea ce privește impactul asupra ratelor supradozelor de opioide.
Unele studii constată că statele care au legalizat consumul de canabis au mai puține supradoze de opioide, altele raportează contrariul.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Canabisul în concentrație mai mare, legat de un risc dramatic de episoade psihotice
Germania a legalizat canabisul în scopuri recreative
Japonia a autorizat medicamentele derivate din canabis
Decizia luată în Thailanda după 18 luni de la legalizarea consumului recreațional de canabis