Home » Știință » Criza din cosmologie, aproape rezolvată cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb

Criza din cosmologie, aproape rezolvată cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.08.2024

O echipă de cercetători de la Universitatea din Chicago, Statele Unite ale Americii a măsurat rata de expansiune a Universului și a descoperit că s-ar putea până la urmă să nu existe așa-numita „tensiune Hubble”. 

Criza din cosmologie, apărută de pe urma diferitelor măsurători cu expansiunea Universului, ar putea fi aproape de final mulțumită Telescopului Spațial James Webb. Noile date analizate de oamenii de știință sugerează că „tensiunea Hubble” nu ar fi atât de gravă pe cât s-a crezut, iar asta ar însemna că modelul nostru actual al Universului este corect.

Știm multe despre Universul nostru, însă astronomii încă mai dezbat viteza sa de expansiune. În ultimele două decenii, două metode principale de a măsura această cifră – cunoscută drept „constanta Hubble” – au produs rezultate diferite, astfel că unii savanți s-au întrebat dacă nu cumva ceva ne lipsește.

Echipa a măsurat distanța de la 10 galaxii din apropiere

Acum, noi măsurători efectuate cu Telescopul Webb par să sugereze că nu există niciun conflict, numit „tensiunea Hubble” de către oamenii de știință.

Într-un studiu acceptat în serverul pre-print arXiv, cosmologul Wendy Freedman și colegii săi de la Universitatea din Chicago, SUA au analizat noile date obținute cu Telescopul Webb al NASA. Echipa a măsurat distanța de la 10 galaxii din apropiere și au măsurat o nouă valoare pentru rata de expansiune a Universului la momentul actual.

Măsurătoarea lor a fost de 70 de kilometri per secundă per megaparsec, iar asta contrazice o altă metodă majoră pentru constanta lui Hubble.

„Nu am găsit dovezi concrete pentru tensiunea Hubble”

„Având în vedere aceste noi date de la Telescopul Spațial James Webb și folosind trei metode independente, nu am găsit dovezi concrete pentru tensiunea Hubble. Din contră, se pare că modelul nostru cosmologic standard pentru explicarea evoluției Universului este corect”, a declarat Freedman, reputat astronom și profesor de astronomie și astrofizică, potrivit SciTechDaily.

Știm deja de ceva timp că Universul se extinde; chiar din 1929, atunci când renumitul Edwin Hubble a efectuat măsurători cu stelele care au indicat că cele mai îndepărtate galaxii se îndepărtează de Pământ mai repede decât cele mai apropiate galaxii. Totuși, cifra exactă pentru viteza de expansiune a Universului a fost dificil de obținut.

„Confirmarea tensiunii Hubble ar avea consecințe semnificative”

Această cifră, numita constanta lui Hubble, este esențială pentru a înțelege istoria Universului și este cheia pentru modelul de evoluție a Universului.

„Confirmarea tensiunii Hubble ar avea consecințe semnificative pentru fizica fundamentală și cosmologia modernă”, a precizat Freedman.

Freedman și colegii săi au folosit Telescopul Webb pentru a face măsurători cu 10 galaxii din apropiere ce oferă o bază pentru măsurătoarea ratei de expansiune a Universului.

Prima oară când toate cele trei metode au fost folosite simultan

Pentru a-și verifica rezultatele, echipa a folosit trei metode independente. Prima a folosit un tip de stea cunoscută drept stea variabilă cefeidă, a cărei luminozitate variază în mod predictibil în timp. A doua metodă folosește stele cu masă scăzută care ating o limită superioară fixă în luminozitate. Iar cea de-a treia metodă, dar și cea mai nouă, folosește stele de carbon, care au culori și luminozitate constantă în spectrul de lumină infraroșu. Noua analiză este prima care a folosit toate cele trei metode simultan și cu aceleași galaxii.

În fiecare caz, valorile s-au încadrat în marjele de eroare pentru radiația cosmică de fond, adică 67,4 kilometri per secundă per megaparsec.

„Un indicator că suntem pe drumul cel bun”

„Un consens de la trei tipuri diferite de stele este pentru noi un indicator că suntem pe drumul cel bun”, a spus Freedman.

„Viitoarele observații cu Telescopul Spațial James Webb vor fi crucial pentru confirmarea sau respingerea tensiunii Hubble și pentru analizarea implicațiilor în cosmologie”, a adăugat Barry Madore, unul dintre autorii studiului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Începutul sfârșitului: Universul a intrat deja în era sa finală

Telescopul Spațial James Webb a detectat rugină pe asteroidul Psyche

Telescopul Webb a observat un „inel Einstein” de la o gaură neagră monstruoasă

Telescopul Webb a găsit originile celei mai puternice explozii de după Big Bang

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase