Home » Știință » Record de pete solare pe suprafața Soarelui! Ce se întâmplă cu steaua noastră?

Record de pete solare pe suprafața Soarelui! Ce se întâmplă cu steaua noastră?

Credit foto: Solar Dynamics Observatory (SDO)/NASA
Publicat: 16.08.2024

În ziua de 8 august a.c., oamenii de știință au observat sute de pete solare individuale în fotografiile produse cu Solar Dynamics Observatory (SDO) de la NASA. 

De pe Pământ, petele solare ar părea minuscule, dar nu este chiar așa. Petele solare sunt de fapt zone întunecate pe suprafața Soarelui și pot ajunge de obicei de mărimea planetei noastre. Mai mult, petele solare au câmpuri magnetice extrem de puternice ce produc explozii solare și radiații electromagnetice. Aceste explozii pot duce la ejecții de masă coronală (CME), care la rândul lor produc furtuni solare pe Pământ.

„Procesul ciclului solar, dinamica de 11 ani a Soarelui care trece de la un minimum solar la un maximul solar și înapoi la minimum, produce zone de mare energie magnetică pe Soare. Asta din cauza rotației diferențiale, adică atunci când ecuatorul solar se rotește mult mai repede decât polii. Atunci când aceste zone sunt suficient de puternice, poate apărea formarea de pete solare”, a explicat Shawn Dahl de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din Statele Unite ale Americii.

Au observat 337 de pete solare într-o singură zi

„Ciclul Solar 25 se dovedește a fi mult mai activ decât s-a preconizat inițial”, a adăugat expertul în vreme spațială.

Ciclul Solar 25, care deja s-a remarcat prin furtuni geomagnetice intense și aurore spectaculoase pe Pământ, ar putea fi acum și campionul la cele mai multe pete solare observate într-o zi în ultimii peste 20 de ani. Într-un comunicat de presă recent, citat de Space.com, cercetătorii au anunțat că au observat 337 de pete solare într-o singură zi, pentru prima dată din martie 2001.

Așadar, ziua de 8 august a fost foarte productivă pentru regiunile active de pete solare. A fost doar începutul unei perioade care a durat până pe 10 august, timp în care cinci ejecții de masă coronală au pornit spre Pământ și au dus la alerte de furtuni geomagnetice în weekendul 11 și 12 august.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Coroana Soarelui este ciudat de fierbinte, iar o sondă de la NASA a făcut o descoperire surpriză

Soarele a început deja următorul ciclu solar, deși abia este la jumătatea celui actual

Ce s-a întâmplat cu Pământul după ce Soarele a întâlnit „ceva din afara Sistemului Solar” în urmă cu 2 milioane de ani?

Soarele s-a dezlănțuit! Două erupții colosale au avut loc în mai puțin de 12 ore

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase