Home » Știință » Unul dintre astronauții Starliner doarme „ca vai de capul lui” la bordul Stației Spațiale Internaționale

Unul dintre astronauții Starliner doarme „ca vai de capul lui” la bordul Stației Spațiale Internaționale

Capsula Starliner de la Boeing, andocată la ISS. Sursa foto: NASA/Profimedia
Publicat: 16.08.2024

Suni Williams și Butch Wilmore, cei doi astronauți ajunși la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) cu nava spațială Starliner de la Boeing, mai au destul de așteptat până vor reveni pe Pământ. 

Între timp, mulți se întreabă care sunt condițiile de la bordul stației orbitale, având în vedere că astronauții Starliner s-au alăturat unui echipaj de șapte persoane pe ISS, iar aglomerația se resimte.

Suni Williams a declarat într-o conferința cu presa din 10 iulie a.c. că totul e bine la bordul ISS și „este bine să plutești”. La rândul său, Wilmore s-a declarat total încrezător că nava spațială Starliner îi va aduce în siguranță acasă.

Când se întorc pe Pământ astronauții Starliner?

Totuși, potrivit jurnalistului Jeffrey Kluger de la revista americană Time, Wilmore doarme „ca vai de capul lui”. Astronautul era pregătit să doarmă într-un sac de dormit în modulul Agenției Spațiale Japoneze timp de opt zile. Însă, misiunea s-a extins, iar acum se pare că cei doi ar putea reveni pe Pământ abia în februarie 2025.

Potrivit NASA, stația spațială are doar șase cabine individuale de dormit. Jurnalistul Jeffrey Kluger a relatat că fiecare cabină are un sac de dormit, un spațiu de depozitare pentru gustări și obiecte personale, precum și două laptopuri.

Astronautul doarme pur și simplu pe unde apucă în modulul japonez

Însă, așa cum am menționat mai sus, Wilmore și Williams s-au alăturat unui echipaj internațional de șapte persoane la bordul ISS, iar cabinele de dormit erau deja la capacitate maximă. Williams doarme cu un alt astronaut într-un modul de dormit numit Crew Alternate Sleep Accommodation (sau CASA), iar Wilmore a primit și el un sac de dormit însă nu și o cabină. Astronautul doarme pur și simplu pe unde apucă în modulul japonez, arată BusinessInsider.

Oficialii de la NASA încă nu au comunicat o decizie cu privire la revenirea celor doi pe Pământ. Deși la început lansarea capsulei Starliner a fost amânată din cauza unei scurgeri minore de heliu, nava spațială a plecat spre orbită fără incidente. Însă, în timp ce se apropia de stația spațială și în timpul andocării, capsula a avut probleme cu cinci dintre cele 28 de propulsoare.

Drept rezultat, NASA și Boeing au tot extins misiunea astronauților la bordul ISS, în timp ce echipele de la sol încearcă să înțeleagă ce se întâmplă cu nava spațială. Acum, NASA ar trebui să ia o decizie finală în privința întoarcerii celor doi astronauți cândva la finalul lunii august, transmite Space.com.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cel mai negru scenariu pentru astronauții Starliner! Au plecat pentru o misiune de 8 zile și s-ar putea întoarce la anul

ANALIZĂ: O capsulă defectă de la început și orgoliile industriei aerospațiale americane

Dezastrul Starliner continuă pe ISS! NASA amână o altă misiune din cauza capsulei de la Boeing

Blocați în spațiu: NASA și Boeing tot nu știu când vor reveni pe Pământ astronauții capsulei Starliner

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase