Home » Știință » Cercetătorii au creat înghețata din lapte de cal și ar fi chiar mai sănătoasă

Cercetătorii au creat înghețata din lapte de cal și ar fi chiar mai sănătoasă

Publicat: 19.08.2024

Cine nu iubește înghețata? Este un deliciu adorat la nivel global, dar cercetările recente sugerează că înghețata din lapte de cal ar putea oferi beneficii surprinzătoare pentru sănătate, în comparație cu versiunea tradițională din lapte de vacă.

O echipă de cercetători în domeniul alimentației de la Universitatea de Tehnologie din Pomerania de Vest (Polonia) a descoperit că înghețata din lapte de cal, în loc de lapte de vacă, este o opțiune alimentară viabilă.

În studiu, publicat în PLOS ONE, echipa a creat patru variante de înghețată folosind lapte de iapă și diferite tipuri de bacterii. Tradițional, înghețata se face adăugând lapte de vacă în smântână de vacă, împreună cu alte ingrediente.

Rezultatul este un desert dulce, popular în întreaga lume. În acest nou studiu, echipa a constatat că înlocuirea laptelui de vacă cu lapte de iapă și combinarea acestuia cu smântână de vacă este o opțiune viabilă.

Înghețata din lapte de cal, alternativa celei convenționale?

Consumul de lapte de iapă nu este ceva nou; multe culturi din întreaga lume l-au folosit în locul laptelui de vacă timp de secole și mulți cred că ar putea avea beneficii pentru sănătate, deși acestea nu sunt încă dovedite.

Cercetările anterioare au arătat că laptele de iapă este mai apropiat de compoziția laptelui uman decât de cel de vacă și că persoanele alergice la laptele de vacă pot consuma în siguranță lapte de iapă, scrie Interesting Engineering.

Laptele de iapă conține, de asemenea, enzime și proteine benefice care nu se găsesc în laptele de vacă și are un conținut de grăsimi mai scăzut. Din acest motiv, oamenii de știință au luat în considerare posibilitatea de a folosi laptele de iapă în diverse produse alimentare. În acest nou studiu, echipa de cercetare a creat patru tipuri de înghețată, toate cu lapte de iapă în loc de lapte de vacă.

Bacterii probiotice

Cercetătorii au adăugat bacterii de iaurt în primul lot și inulină, un probiotic, în al doilea. În al treilea, au adăugat o tulpină de bacterii numită lacticaseibacillus rhamnosu, iar în al patrulea au adăugat o altă tulpină de bacterii numită lactiplantibacillus.

Testarea probelor din fiecare lot a arătat că toate erau similare în ceea ce privește consistența, caracteristicile de topire și nivelurile de proteine.

Potrivit celor 60 de voluntari care au degustat înghețata și au oferit feedback, aceasta era cremoasă, atrăgătoare vizual și avea un gust și o textură plăcute.

Totuși, proba care conținea atât bacterii de iaurt, cât și inulină, avea un gust ușor acid. Laptele de iapă poate fi folosit pentru a produce iaurt și înghețată sinbiotică. Datorită compoziției sale speciale, laptele de iapă poate fi considerat un aliment valoros care poate contribui la menținerea sănătății oamenilor.

Înghețatele din lapte de iapă pot livra eficient iaurt și bacterii probiotice L. rhamnosus LCR și L. plantarum LP. După producție, nivelul de probiotice depășește cantitatea terapeutică necesară (6,0 log cfu/g).

Probele cu inulină au avut peste 7,0 log cfu/g de bacterii lactice vii viabile (LAB). Numărul de bacterii a fost semnificativ mai mic în proba fără inulină, de peste 6,0 log cfu/g. Acest lucru arată că inulina influențează pozitiv supraviețuirea LAB în înghețata din lapte de iapă.

Vor accepta consumatorii occidentali înghețata din lapte de cal?

Tipul de înghețată a influențat pH-ul și aciditatea titrabilă a diferitelor tipuri de înghețată din lapte de iapă. Toate variațiile de înghețată din lapte de iapă au avut o duritate scăzută (0,34-1,14 N) și un volum mare (35,20-44,03%), ceea ce a contribuit la gustul și textura lor atrăgătoare.

Un ritm de topire ridicat poate fi legat de conținutul scăzut de grăsimi al înghețatei. Inulina a modificat parametrii de culoare ai deserturilor congelate făcute din lapte de iapă. Toate înghețatele au avut caracteristici senzoriale similare și au avut o calitate senzorială generală ridicată.

Produsele obținute de oamenii de știință reprezintă o opțiune bună pentru introducerea laptelui de iapă pentru consumatorii occidentali, care s-ar putea să nu fie familiarizați cu acest tip de lapte. Introducerea de noi produse din lapte de iapă are potențialul de a stimula producția și procesarea acestui tip de lapte.

Vă recomandăm să citiți și:

Copiii care au dat nume animalelor de fermă nu au mai dorit să le mănânce

Obiceiul sexual pentru care bărbații sunt judecați mai aspru, conform unui studiu

A fost descoperit un hormon care ajută la vindecarea mai rapidă a oaselor

De câte ori mergi la toaletă pe zi și ce spune asta despre tine?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase