Home » Știință » Ce se întâmplă dacă nu stai jos o săptămână? Un YouTuber a făcut un experiment

Ce se întâmplă dacă nu stai jos o săptămână? Un YouTuber a făcut un experiment

Publicat: 15.08.2024

Imaginează-ți cum este să nu stai jos o săptămână întreagă! Asta înseamnă fără relaxare într-un fotoliu în timp ce te uiți la TV, fără scufundarea într-un scaun ergonomic la birou și fără a te așeza pe colacul toaletei în timp ce îți faci nevoile.

Pentru a vedea cum este să nu stai jos o săptămână, YouTuberul pigmie a încercat recent să treacă prin șapte zile întregi fără să se așeze. După cum era de așteptat, acest lucru a complicat semnificativ activități zilnice precum condusul și munca, deși „cascadoria” nu a fost făcută doar de dragul de a o face, ci a fost motivată de preocupări legate de sănătate.

Prezentând experimentul, gazda explică faptul că „americanul obișnuit stă jos aproximativ 9,5 ore în fiecare zi”, în ciuda faptului că „statul prelungit și lipsa activității fizice au fost corelate cu obezitatea și cu o serie de afecțiuni legate de aceasta”.

Statul cronic este, de asemenea, legat de „dureri de spate, disfuncții ale coloanei vertebrale, degenerare articulară, postură incorectă a spatelui, gâtului și a umerilor, precum și de probleme vasculare la nivelul picioarelor”, adaugă el, menționând că „lista continuă”. Studiile au arătat că stilurile de viață excesiv de sedentare sunt asociate cu reducerea volumului cerebral și cu un risc crescut de deces prematur, motiv pentru care persoanele care lucrează la birou sunt încurajate să se ridice și să se miște cât mai des posibil, scrie IFL Science.

Ce se întâmplă dacă nu stai jos o săptămână?

După ce și-a cumpărat un birou pentru stat în picioare și a început să lucreze astfel, prima observație a lui pigmie a fost că rămânerea în picioare pare să aibă un efect imediat asupra tranzitului intestinal. „Am simțit că lucrurile se mișcau confortabil în direcția corectă”, spune el, înainte de a-și perfecționa arta de a defeca fără să atingă vasul de toaletă.

Pe măsură ce săptămâna a trecut, însă, durerile articulare, postura precară și oboseala extremă au început să își spună cuvântul, ceea ce l-a determinat pe pigmie să abandoneze experimentul după doar cinci zile de stat în picioare. Printr-o serie de comparații înainte și după, gazda a putut analiza impactul studiului său fără scaun asupra posturii sale, descoperind că dezvoltase o cocoșare semnificativă a părții superioare a corpului (cifoză, cum este numită această rotunjire inestetică a umerilor).

Cel mai mare avantaj observat în experiment

Pe de altă parte, a observat și o îmbunătățire a formei coloanei vertebrale inferioare, care a devenit mai curbată. De asemenea, pigmie spune că lucrul în picioare l-a făcut cu aproximativ 30% mai productiv, deși acest avantaj a venit cu un „randament descrescător” pe măsură ce oboseala s-a instalat de-a lungul zilei.

Sursa: YouTube

YouTuberul s-a îngrășat cu aproximativ 0,45 kilograme, probabil pentru că mânca mai mult decât de obicei pentru a-și lua gândul de la durerea și oboseala din picioare și tălpi. Privind înapoi la experiment, pigmie constată din nou că cel mai remarcabil efect al faptului că nu s-a așezat a fost legat de tranzitul intestinal.

„Am simțit că digestia mea era mult mai bună cu mai mult stat în picioare pe parcursul zilei. Părea pur și simplu că lucrurile se mișcau mai repede și mai ușor”, spune el.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce se întâmplă cu ochii noștri atunci când respirăm?

Oamenii de știință au descoperit cheia pentru un somn mai bun

Un nou studiu identifică două proteine care pot contribui la recidiva accidentului vascular cerebral

O nouă cercetare explorează impactul alcoolului asupra inimii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase