Temperaturile ridicate, despre care oamenii de știință spun că sunt agravate de emisiile de carbon generate de activitățile umane, au cauzat aproape 50.000 de decese în Europa anul trecut, conform unui studiu. Ce putem învăța din faptul că căldura a ucis atât de multe persoane?
Studiul realizat de Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (Spania) a estimat că 47.690 de persoane au murit din cauza căldurii în cel mai cald an înregistrat la nivel mondial și al doilea cel mai cald an din Europa.
În ultimul deceniu, doar anul 2022 a fost mai mortal, raportul anual arătând că căldura a ucis peste 60.000 de persoane.
Publicat în revista Nature Medicine, studiul a analizat temperaturile și înregistrările de mortalitate din 35 de țări de pe continent.
Autorii au subliniat că persoanele în vârstă au fost cele mai expuse riscului, țările din sudul Europei fiind cele mai afectate de căldură.
Mai mult de jumătate dintre decese au avut loc în timpul a două perioade de căldură extremă la mijlocul lunii iulie și în august, când Grecia s-a confruntat cu incendii de vegetație mortale. Pe 18 iulie, în Sicilia, mercurul din termometre a atins 44 de grade Celsius.
Raportul a avertizat că numărul prezentat este o estimare, adăugând că există o încredere de 95% că povara mortalității se situează între 28.853 și 66.525 de decese.
Cu toate acestea, studiul a constatat că decesele legate de căldură ar fi fost cu 80% mai multe dacă guvernele europene nu ar fi luat măsuri în secolul XXI pentru a se adapta la veri mai calde, scrie Phys.org.
„Rezultatele noastre subliniază importanța adaptărilor istorice și continue pentru salvarea de vieți în timpul verilor recente”, au spus autorii.
Raportul a evidențiat, de asemenea, „necesitatea urgentă a unor strategii mai eficiente pentru a reduce și mai mult povara mortalității în verile viitoare tot mai fierbinți”, subliniind necesitatea unor măsuri mai proactive pentru a combate încălzirea globală.
Europa, unde Organizația Națiunilor Unite (ONU) spune că temperaturile cresc mai rapid decât în restul lumii, a experimentat un număr tot mai mare de valuri de căldură, adesea mortale, de la începutul secolului.
Oamenii de știință spun că schimbările climatice fac ca fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, să fie mai frecvente, mai lungi și mai intense.
Anestezicele ar funcționa prin inducerea haosului în creier
Noi speranțe în lupta cu HIV, după ce încă un bărbat a fost vindecat de virus
Oamenii de știință au descoperit, în sfârșit, cheia pentru combaterea cancerului pancreatic
Test de cultură generală. Funcționează sau nu detectoarele de minciuni?