După ce au studiat activitatea seismică din interiorul planetei Marte, geofizicienii au găsit dovezi pentru un uriaș rezervor subteran de apă lichidă, suficient de mare pentru a umple oceane pe suprafața Planetei Roșii.
Datele obținute cu sonda Insight de la NASA le-a permis oamenilor de știință să estimeze cantitatea de apă subterană. Astfel, apa ar putea acoperi întreaga planetă până la o adâncime de aproximativ 2 kilometri.
Fără îndoială, veștile sunt bune, însă rezervorul de apă nu va fi de prea mare folos pentru viitorii coloniști pe planeta Marte. Apa a rămas în mici crăpături din scoarța marțiană, la aproximativ 20 kilometri sub suprafață. Chiar și pe Pământ, forarea la asemenea adâncime ar fi dificilă, transmite BerkeleyNews.
Totuși, descoperirea ne aduce mai aproape de un răspuns la întrebarea: A existat viață pe Marte?. Pentru moment, cercetătorii au aflat mai multe despre istoria geologică a planetei.
„Înțelegerea ciclului apei pe Marte este crucială pentru înțelegerea evoluției climei, suprafeței și a interiorului. Un punct de plecare este identificarea locurilor în care există apă și cât de multă există acolo”, a explicat Vashan Wright, fost cercetător la Universitatea Berkeley din SUA.
„Apa este necesară pentru viața așa cum o știm noi. Nu văd de ce un rezervor subteran nu ar fi un mediu locuibil. Este cu siguranță valabil pe Pământ, unde mine adânci găzduiesc viață, adâncurile oceanelor găzduiesc viață. Nu am găsit dovezi de viață pe Marte, dar cel puțin am identificat un loc care în principiu ar fi capabil să susțină viața”, a precizat Michael Manga de la UC Berkeley, unul dintre autorii descoperirii care a fost detaliată în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.
Dovezile susțin ipoteza că apa curgea cândva pe suprafața planetei. Dar acea perioadă umedă s-a sfârșit în urmă cu mai bine de 3 miliarde de ani, după ce Marte și-a pierdut atmosfera. Oamenii de știință au trimis multe sonde și rovere pe planetă pentru a înțelege ce s-a întâmplat cu apa, iar apa înghețată de la poli nu a fost suficientă. Noua descoperire sugerează că mare parte din apă s-a scurs în scoarța marțiană.
Sonda Insight a fost trimisă de NASA pe Marte în 2018 pentru a studia scoarța, mantaua, miezul și atmosfera, iar în anii ce au urmat a adunat informații inestimabile despre interiorul planetei. Misiunea sondei s-a încheiat în 2022.
„Misiunea mi-a depășit cu mult așteptările”, a spus Manga.
Sonda Insight a detectat cutremure pe Marte cu o magnitudine de până la 5 grade, impacturi de meteoriți și turbulențe din zone vulcanice, toate acestea generând unde seismice prin care geofizicienii au putut studia interiorul planetei.
Noul studiu a concluzionat că „informațiile disponibile sunt cel mai bine explicate printr-o scoarță de mijloc saturată de apă”, sub locația sondei Insight. Dacă am presupune că scoarța este la fel pe toată planetă, a scris echipa de cercetători, atunci ar trebui să existe mai multă apă în această regiune de mijloc a scoarței decât „volumul propus care ar fi umplut oceanele marțiene antice”.
Comoara găsită de roverul Curiosity pe Marte după ce a crăpat o stâncă
Roverul Perseverance a găsit „floricele de porumb” pe Marte
Perseverance „a cucerit” un nou teritoriu pe Marte! Unde a ajuns acum roverul?
A fost găsită brumă pe Marte, într-un loc în care oamenii de știință au crezut că ar fi imposibil