Home » Știință » Ar putea Inteligența Artificială să ne aline singurătatea?

Ar putea Inteligența Artificială să ne aline singurătatea?

Ar putea Inteligența Artificială să ne aline singurătatea?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.08.2024

Prietena ta se numește Amy. Sau Jackson. Sau orice alt nume ți-ar plăcea. Te sprijină, te provoacă și verifică ce mai faci. Este un ascultător extrem de atent care nu îți va cere niciodată să îl ajuți să se mute sau să vii să îi vezi piesa de teatru. Costă 99 de dolari un astfel de prieten și este așteptat să fie lansat la începutul anului 2025.

Faceți cunoștință cu Friend: un nou companion IA portabil pe care îl puteți purta la gât. Micul dispozitiv alb, în formă de puc, vă înregistrează fiecare cuvânt și interacțiune și răspunde în consecință prin text. Compania producătoare spune că nu stochează înregistrările audio; conform site-ului web, datele sunt criptate, iar utilizatorii pot șterge „amintirile”.

O reclamă pentru produs arată oameni care îl poartă în timp ce fac drumeții, joacă, lucrează și flirtează. Friend se află la confluența a două subiecte deosebit de spinoase: inteligența artificială și epidemia de singurătate.

În timp ce inteligența artificială remodelează toate modurile în care interacționăm – în ceea ce privește locurile de muncă, asistența medicală, divertismentul – din ce în ce mai mulți oameni declară că se simt izolați din punct de vedere social.

Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a declarat singurătatea o „problemă globală de sănătate publică”, care este la fel de nocivă pentru sănătatea oamenilor ca fumatul a 15 țigări pe zi, potrivit The Guardian.

Ar putea AI să ajute la vindecarea singurătății?

Schiffmann are 21 de ani. Atunci când avea 17 ani, a câștigat un premiu Webby pentru dezvoltarea site-ului de urmărire a cazurilor de COVID-19 (ncov2019.live).

„Dr. [Anthony] Fauci mi-a prezentat premiul, a fost o chestie întreagă”, spune el.

După aceea, el a urmat pașii fondatorilor de tehnologie precum Bill Gates și Mark Zuckerberg, înscriindu-se la Harvard și apoi abandonând studiile. A continuat să construiască Ukraine Take Shelter, un site web pentru a ajuta la găzduirea refugiaților ucraineni, iar apoi și-a îndreptat atenția către inteligența artificială portabilă.

„Oamenii reacționează foarte negativ”, spune Schiffmann.

Înainte de Friend, Schiffmann a construit Tab, un alt dispozitiv portabil cu inteligență artificială despre care a spus că „îți va oferi efectiv o memorie perfectă” și va ajuta utilizatorii să obțină informații despre viața și comportamentul lor.

Dar, la începutul acestui an, obiectivul s-a schimbat. Schiffmann spune că schimbarea s-a produs când se afla într-o călătorie la Tokyo.

„Eram într-unul dintre acele hoteluri înalte și nu m-am simțit niciodată mai singur în viața mea”, își amintește el. Purta prototipul Tab și a spus că, deși era distractiv să vorbească cu el, dorea să simtă că are un însoțitor în călătoria sa.

S-a jucat cu tehnologia, a oferit rambursări celor care comandaseră Tabs și s-a născut Friend, potrivit The Guardian.

Cât de în serios trebuie să luăm Friend?

„Îl văd ca pe o jucărie emoțională mai mult decât orice. Este distractiv, amuzant. Nu este menit să fie atât de serios”. Cred că prietenul AI va fi lucrul cu cel mai mare impact cultural pe care AI îl va face în lume”, spune el.

Schiffmann descrie Friend ca fiind „jumătate proiect artistic, jumătate produs real”.

Și, deși recunoaște că „nimic nu va înlocui vreodată atingerea umană reală și conexiunea umană reală”, el crede, de asemenea, că AI este „cu adevărat eficientă” pentru a ajuta la alinarea singurătății.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Gigantul Apple are planuri mari cu Inteligența Artificială

Medalie de argint pentru DeepMind, divizia de Inteligență Artificială de la Google

Chiar și Google crede că Inteligența Artificială distruge Internetul

Inteligența Artificială ajută la detectarea bolii Parkinson cu 7 ani înainte de apariția simptomelor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase