Home » Știință » De ce ne este foame chiar și după ce mâncăm mult?

De ce ne este foame chiar și după ce mâncăm mult?

De ce ne este foame chiar și după ce mâncăm mult?
Foto: Shutterstock
Publicat: 12.08.2024

Mâncatul unor mese bogate poate aduce schimbări care ne fac mai înfometați – dar nu pentru că stomacul „se mărește”.

„Sunt destul de sigur că pot prezice cum mă voi simți după o masă copioasă: amețită, leneșă și cu siguranță plină. Dar până la prânz, a doua zi, sunt sigur că voi găsi loc pentru încă o friptură”, spune William Park, editor.

Pentru mulți dintre noi pare destul de ciudat că a doua zi după o masă enormă putem mânca din nou exact aceeași cantitate. Nu ne-am învățat lecția de prima dată?

De ce mâncăm mult chiar și după ce mâncăm mult?

De ce ne mai este foame după sărbători precum Ziua Recunoștinței sau Crăciunul? Oare mâncatul în exces ne „mărește” stomacul, ceea ce înseamnă că avem mai mult loc pentru mâncare în ziua următoare?

Răspunsul este că, pentru majoritatea oamenilor, nu ne este foame în ciuda cantităților uriașe de mâncare pe care le-am consumat recent. Ne este foame tocmai din această cauză.

Este adevărat că stomacul își schimbă dimensiunea atunci când este flămând sau plin. Stomacul se contractă pe măsură ce o masă este digerată pentru a ajuta la deplasarea alimentelor către intestine. Acesta răsună atunci când aerul și alimentele se deplasează pe măsură ce sunt împinse în jos, un fenomen care „se aude”. După zgomot, stomacul se dilată din nou pentru a se pregăti să mănânce – acest lucru este inițiat de hormoni, notează BBC.

Dar nu este chiar adevărat că mâncatul întinde stomacul. Stomacul este foarte elastic, astfel încât va reveni la capacitatea sa de repaus (aproximativ 1-2 litri) după o masă copioasă. De fapt, capacitatea stomacului majorității oamenilor este destul de similară – nici înălțimea, nici greutatea nu au o influentă.

Ceea ce s-ar putea să nu conștientizăm este eliberarea hormonilor foamei din hipotalamus și din stomac. Grelina este eliberată atunci când stomacul este gol și stimulează producția de NPY și AgRP în creierul nostru. Acești doi hormoni sunt responsabili de crearea senzației de foame și de anularea hormonilor care ne dau senzația de satisfacție.

Cât de complicat este sistemul nostru endocrin?

Poate contraintuitiv, nivelurile de grelină tind să fie mai ridicate la persoanele slabe și mai scăzute la persoanele cu obezitate. Te-ai putea aștepta ca un hormon care stimulează foamea să fie mai prezent la persoanele care mănâncă mai mult – dar această contradicție reflectă probabil cât de complicat este sistemul nostru endocrin.

„Dacă luați în mod repetat o bucată de ciocolată sau chipsuri după cină, atunci când vă așezați pe canapea să vă uitați la televizor, corpul nostru poate începe să asocieze statul pe canapea, televizorul și mâncarea ceva plăcut și, ca urmare, atunci când mergeți pe canapea, experimentați o poftă. Acest lucru se poate întâmpla chiar și atunci când ești sătul, adică atunci când stocurile tale de energie sunt pline”, spune Karolien van den Akker, cercetător la Centerdata și anterior la Universitatea Maastricht.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Copiii ar putea mânca chipsuri din alge în viitor

A fost găsită bacteria intestinală care ar putea opri dependența de mâncare

Test de cultură generală. De ce mâncau chinezii fosile de dinozaur?

De ce ar trebui să mâncăm mai multă fasole boabe

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase