Home » Știință » Cel mai negru scenariu pentru astronauții Starliner! Au plecat pentru o misiune de 8 zile și s-ar putea întoarce la anul

Cel mai negru scenariu pentru astronauții Starliner! Au plecat pentru o misiune de 8 zile și s-ar putea întoarce la anul

Cel mai negru scenariu pentru astronauții Starliner! Au plecat pentru o misiune de 8 zile și s-ar putea întoarce la anul
Astronauții Suni Williams (stânga) și Butch Wilmore, la bordul ISS. Sursa foto: NASA/Profimedia
Publicat: 08.08.2024

Vești extrem de proaste de pe orbită! Capsula Starliner de la Boeing s-ar putea să nu se mai întoarcă acasă cu primii săi astronauți.

În cadrul unei conferințe cu presa miercuri, 7 august a.c., oficialii NASA au declarat în fața jurnaliștilor că problemele suferite de capsula Starliner ar putea afecta următorul zbor SpaceX programat pentru Stația Spațială Internațională. De menționat este că de la conferință au lipsit reprezentanții companiei Boeing.

Imediat după lansarea primei sale misiuni cu astronauți, capsula a avut mai multe probleme cu propulsoarele în drumul său spre ISS, dar și la momentul andocării la stația orbitală. Inginerii și tehnicienii încă încearcă să remedieze problemele, astfel că următoarea lansare spre ISS va trebui să așteptate, a dezvăluit NASA, potrivit Space.com.

Astronauții vor reveni pe Pământ cândva în februarie 2025

Crew-9, cel de-al nouălea zbor operațional al SpaceX către stația spațială era conceput pentru patru astronauți, dar acum planurile s-au schimbat. Misiunea va porni spre orbită în data de 24 septembrie în loc de 18 august așa cum era programat inițial, iar NASA ar putea trimite până la urmă doar doi astronauți, iar astronauții Starliner vor reveni pe Pământ cu cei dintâi cândva în februarie 2025.

Crew Flight Test (CFT), adică misiunea capsulei Starliner, a fost lansată în data de 5 iunie a.c. cu astronauții NASA Butch Wilmore și Suni Williams la bord. Cei doi au fost aleși să participe datorită experienței lor ca piloți în Marina Statelor Unite.

Wilmore și Williams ar fi trebuit să rămână în spațiu în jur de 8 zile

Astronauții ar fi trebuit să rămână în spațiu timp de aproximativ 8 zile, dar acum au trecut mai bine de 60 de zile de la sosirea lor pe orbită. NASA insistă că cei doi pot pleca de pe ISS în caz de urgență, dar oficialii agenției spațiale americane nu mai sunt atât de siguri ca la început că cei doi vor reveni pe Pământ la bordul navei Starliner, așa cum a fost gândită misiunea.

„Suntem într-o situație nouă și avem multiple opțiuni. Putem să-i aducem înapoi cu un alt vehicul”, a spus Ken Bowersox, administrator adjunct pentru operațiuni spațiale la NASA și fost astronaut, în timpul conferinței cu jurnaliștii.

Ei bine, acel vehicul ar putea fi de la SpaceX.

Motivul pentru care Boeing a tot insistat ca astronauții să se întoarcă pe Pământ cu Starliner

Marea problemă pare să fie faptul că Starliner are nevoie de o actualizare de software ce nu este deloc ușor de făcut și care ar putea dura mai multe săptămâni. Recent, jurnaliștii de la Ars Technica au aflat de la trei surse separate că nava spațială de la Boeing nu poate efectua andocarea automată de la stația spațială și nici nu poate ateriza de una singura. Acesta ar putea fi motivul principal pentru care Boeing a tot insistat ca astronauții să se întoarcă pe Pământ la bordul capsulei. Dacă astronauții se întorc cu un alt vehicul, Starliner rămâne andocată la ISS ori (mai grav) riscă să fie pierdută în spațiu, iar asta înseamnă că 1,5 miliarde de dolari s-au dus pe apa sâmbetei.

Fără îndoială, ceea ce trebuia (și era așteptată) să fie o misiune de succes, s-a transformat într-un adevărat coșmar, nu doar pentru doi giganți ai industriei aerospațiale americane a căror imagine a fost puternic afectată, dar și pentru doi astronauți care au plecat știind un lucru iar acum se pare că în fiecare zi planul se schimbă iar și iar.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dezastrul Starliner continuă pe ISS! NASA amână o altă misiune din cauza capsulei de la Boeing

Blocați în spațiu: NASA și Boeing tot nu știu când vor reveni pe Pământ astronauții capsulei Starliner

Probleme pe Stația Spațială Internațională! NASA amână din nou întoarcerea capsulei Boeing Starliner

ANALIZĂ: O capsulă defectă de la început și orgoliile industriei aerospațiale americane

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase