Unii oameni preferă din când în când să consume un pahar mare de lapte proaspăt. Dar de ce beau oamenii lapte?
Majoritatea adulților din întreaga lume sunt intoleranți la lactoză, ceea ce înseamnă că, odată ce au fost înțărcați, și-au pierdut treptat capacitatea de a consuma lapte de animale și anumite alte produse lactate fără a avea probleme digestive.
Totuși, majoritatea persoanelor de descendență europeană, în special cele din nordul și centrul Europei, sunt capabile să digere laptele și în perioada adultă. De ce beau oamenii lapte? Această toleranță la lactoză se consideră că i se datorează unei mutații genetice care duce la o genă dominantă pentru persistența lactazei (enzima lactază descompune zahărul din lapte, lactoza, în intestinul subțire).
Există mai multe teorii cu privire la modul în care această mutație a devenit suficient de comună pentru a persista într-o populație. Una dintre idei are legătură cu foametea și cu laptele lichid.
Cu mii de ani în urmă, înainte de inventarea refrigerării, laptele de la animale s-ar fi transformat rapid în iaurt în clima caldă, permițându-le oamenilor intoleranți la lactoză să consume un aliment nutritiv și bogat în calorii (bacteriile descompun lactoza în iaurt, astfel încât chiar și persoanele intolerante la lactoză pot să-l consume de obicei).
Însă în climatul răcoros care predomină în nordul Europei, laptele ar fi rămas proaspăt mai mult timp, fără a fermenta în iaurt. În perioadele de foamete, oamenii disperați ar fi putut consuma laptele și, fiind incapabili să digere lactoza, ar fi suferit de diaree, posibil murind din cauza combinației dintre foame și efectele intoleranței la lactoză.
Cei câțiva norocoși din populație care aveau mutația lactazei ar fi supraviețuit cu ajutorul nutriției suplimentare oferite de lapte și le-ar fi transmis apoi gena pentru persistența lactazei urmașilor lor. Este posibil ca, după suficiente cicluri de foamete, moarte și supraviețuirea băutorilor de lapte, mutația lactazei să fi devenit mai puțin rară în populație, explică Britannica.
Test de cultură generală. De ce arsenul era cândva adăugat în mâncare?
Un semnal unic a fost detectat în creierul uman
OMS avertizează că talcul este „probabil cancerigen” pentru oameni