Home » Știință » De ce vrea o companie să amplaseze lumini „stradale” pe Lună?

De ce vrea o companie să amplaseze lumini „stradale” pe Lună?

De ce vrea o companie să amplaseze lumini „stradale” pe Lună?
Foto: Honeybee Robotics/YouTube
Publicat: 09.08.2024

Compania de tehnologie spațială Honeybee Robotics, achiziționată de Blue Origin, a lui Jeff Bezos, în 2022, a conceput un stâlp de 100 de metri care ar putea funcționa în loc de lumini „stradale” pe Lună.

Conceptul de lumini „stradale” pe Lună, denumit Lunar Utility Navigation with Advanced Remote Sensing and Autonomous Beaming for Energy Redistribution (LUNARSABER), este proiectat să susțină o tonă de echipament științific în vârful său și ar putea asista la comunicații, ar putea distribui energie și chiar forma o rețea cu alți stâlpi similari.

Deși în acest stadiu este doar un concept extrem de ambițios, compania a primit finanțare de la Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), ca parte a studiului său pe zece ani privind capacitățile arhitecturii selenare (LunA-10) anul trecut.

Sursa: YouTube

„Ar face ca energia, comunicațiile și iluminatul să fie foarte accesibile pentru toate încărcăturile aflate pe suprafață”, a spus Vishnu Sanigepalli, investigator principal la Honeybee, într-un videoclip despre concept.

Cum ar putea fi realizat conceptul de lumini „stradale” pe Lună?

Honeybee a trebuit să conceapă un proces de fabricație in-situ pentru a duce un stâlp de 100 de metri pe Lună, deoarece nicio rachetă nu este suficient de mare pentru a-l livra într-o singură bucată. Sistemul său Deployable Interlocking Actuated Bands for Linear Operations (DIABLO) poate îndoi o bucată de metal rulată în structuri cilindrice.

Odată desfășurat, LUNARSABER ar putea ilumina zona înconjurătoare pe timpul nopții, care durează două săptămâni terestre pe suprafața selenară, folosind reflectoare.

De asemenea, ar putea genera energie prin panouri solare atunci când Soarele este sus. Datorită înălțimii sale considerabile, ar putea captura mai multă lumină solară decât dacă ar fi pe sol. Honeybee estimează că o astfel de structură ar putea produce în jur de 100 de kilowați de energie, scrie Futurism.

Ce mai poate face invenția celor de la Honeybee Robotics?

„Dacă avem capacitatea de a construi structuri foarte înalte lângă polul sudic, putem asigura, în esență, o iluminare de peste 95% pe parcursul anului selenar. Acest lucru depinde de locație și de înălțime”, a spus Sanigepalli anul trecut.

Compania sugerează, de asemenea, că turnul ar putea fi folosit pentru a transmite energie wireless către structuri aflate în linia sa de vedere. Ar putea fi folosit și pentru a-i oferi unei viitoare baze selenare o rețea de comunicații wireless.

Honeybee nu se limitează la NASA și speră să atragă „atât clienți comerciali, cât și necomerciali” pentru conceptul său LUNARSABER, a explicat Sanigepalli într-un comunicat de presă de anul trecut.

„Aș spune că cel mai bun mod de a descrie LUNARSABER este un briceag elvețian. Este extrem de adaptabil și îl poți personaliza”, a spus Sanigepalli în videoclip.

Vă recomandăm să citiți și:

Dezastrul Starliner continuă pe ISS! NASA amână o altă misiune din cauza capsulei de la Boeing

Astronomii spun că o stea din Calea Lactee este mai veche decât însuși Universul

Detectare misterioasă de antimaterie pe Stația Spațială Internațională

Marea Pată Roșie de pe Jupiter se micșorează, iar astronomii au aflat de ce

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase